Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Киберсигурност
17 сеп
2015
 
 

Министър Ненчев: Работи се по Национална стратегия за киберсигурност

Отделно от инициативата на Министерството на отбраната, екипът на МТИТС работи усилено по проект, който ще даде възможност в България да има платформа за обучения по киберсигурност.

7692 прочитания
Страница 2 от 5

Генерални партньори на инициативата бяха ACT Sofia, AKAT Technologies, Хюлет-Пакард България, а официални - Adsys/ Synology, F5 Networks, Intracom Bulgaria, Lirex.com, Mnemonica, NDB/ IBM, Oracle, Qualys/ Telelink, Raytheon | Websense, Symantec/ Apcom, Interconsult Bulgaria. Технологичен партньор на събитието беше Vivacom.

Николай Ненчев, министър на отбраната

„През последната година и половина средата за сигурност в Европа и света се влоши драстично. Изправени сме пред необходимостта да намерим нова парадигма за сигурност.

Защитата на трансфера на информация и съхраняването на данните изискват създаването на специални способности за активно противодействие на всякакъв вид атаки.

Сигурността в киберпространството е предизвикателство пред България, ЕС, Организацията на Северноатлантическия договор, и пред всички демократични държави в света. Неслучайно на срещата на върха в NATO през септември миналата година киберотбраната беше определена като един от основните приоритети на Алианса. В инициативата интелигентна отбрана бяха включени проекти, свързани с изграждането на такива способности“, заяви Николай Ненчев, министър на отбраната.

Той също припомни, че в рамките на ЕС беше разработена и одобрена Стратегия за киберсигурност, а Директивата за мрежова информационна сигурност е в процес на съгласуване и одобрение от страните членки.

„В национален план, независимо от усилията по синхронизирането на нормативната уредба на България с тази на NATO и ЕС, за голямо съжаление не са постигнати желаните резултати, каза министър Ненчев – Необходима е национална политика, която да отговаря на националната стратегия за изграждане на националната ни сигурност. По заповед на министър-председателя е сформирана междуведомствена работна група, под ръководството на националния координатор по въпросите на киберотбраната и киберсигурността (бел. авт. - д-р Георги Шарков), който за голяма моя чест и гордост е и мой съветник, и усилено се работи за изработването на Национална стратегия за киберсигурност. След обществен дебат в края на 2015 г. ще бъде приет и национален план за изпълнение на стратегията.

Съгласно приетия рамков закон за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност, на Съвета за сигурност към Министерския съвет е възложена функцията да осигури защитата на информационната сигурност от посегателства. Основна задача на Министерството на отбраната е да гарантира киберсигурността и защитата на компютърните мрежи и информационните системи на министерството и на българската армия. Търсят се възможности за финансиране на различни проекти свързани с изграждането на способностите за изграждането на киберотбрана.

В Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили 2020 е включен и инвестиционен проект, който е наречен „Киберзащита“ и ще започне през 2016 г.“

Валери Борисов, заместник-министър на транспорта, ИТ и съобщенията

По данни на Gartner, до края на 2017 г. повече от 20% от предприятията ще имат цифрови услуги, свързани със сигурността, предназначени за защита на техните бизнес инициативи, както и устройства и услуги, използващи т. нар. Интернет на нещата.

„Интернет на нещата вече е навсякъде около нас и това води до значителни предизвикателства пред киберсигурността. ... Хубаво е да започнем да говорим и да мислим за понятието култура на сигурност“, изтъкна Валери Борисов, заместник-министър на транспорта, ИТ и съобщенията. Той припомни, че най-слабото място в системата остава човешкият фактор.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас