Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Киберсигурност
17 сеп
2015
 
 

Министър Ненчев: Работи се по Национална стратегия за киберсигурност

Отделно от инициативата на Министерството на отбраната, екипът на МТИТС работи усилено по проект, който ще даде възможност в България да има платформа за обучения по киберсигурност.

7694 прочитания
Страница 1 от 5

Констанца Кадънкова

„Мрежовите и информационните системи могат да бъдат засегнати от все по-големи, по-чести и по-сложни инциденти. Да се гарантира сигурността на мрежовите и информационните системи в ЕК е от основно значение за просперитета и за функционирането на онлайн икономиката. От своя страна, това ще стимулира растежа и откриването на нови работни места в ЕС. За цифровата програма на ЕС, доверието в интернет и неговата сигурност са от първостепенно значение за наличието на жизнено цифрово общество“. Това пише Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия в обръщението си към аудиторията на 14-тото издание на международната конференция по информационна сигурност и съхранение на данни, организирана от ICT Media и ISACA-Sofia Chapter на 17 септември в София.

През февруари 2013 г. в рамките на ангажимента за установяване на отворено, безопасно и сигурно киберпространство, ЕК публикува Стратегията на ЕС за киберсигурност заедно с предложение за Директива относно мерките за гарантиране на високо общо ниво на мрежова и информационна сигурност в ЕС. Тези инициативи допълват и съответстват на действащите такива, които са свързани с нормативната уредба на електронните комуникации и защитата на данните, както и със защитата на европейската критична инфраструктура, припомня се в обръщението.

Прочетете още: ЕС работи по директива за мрежова и информационна сигурност

„Международното сътрудничество е ключов приоритет на стратегията. Като цяло стратегията и законодателното предложение ще помогнат на Европа да въведе ред в собствената си къща и да подобри международната си позиция. Наша цел е и трябва да остане възможно най-високата степен на защита, която да вдъхва доверие в публичния и частния сектор, цифровите мрежови услуги на национално равнище и на равнище ЕС“, уверена е Кристалина Георгиева.

Красимира Богданова, ръководител Информационна сигурност на Генералния секретариат, Кабинетите на комисарите и на Европейския център за политически стратегии в Европейската комисия

В началото на месец май тази година беше приета Стратегията за единен цифров пазар (Digital Single Market) на ЕС, обясни Красимира Богданова, ръководител „Информационна сигурност“ на Генералния секретариат, Кабинетите на комисарите и на Европейския център за политически стратегии в Европейската комисия. Тя включва набор от целенасочени действия, които Еврокомисията трябва да изпълни до края на 2016 година. Тя се основава на три стълба: 1) по-добър достъп за потребителите и предприятията до цифрови стоки и услуги в цяла Европа; 2) създаване на подходящи условия и равнопоставеност за развитието на цифровите мрежи и новаторските услуги; 3) максимизиране на потенциала за растеж на цифровата икономика.

Богданова акцентира и да друг ключов документ на европейско ниво - все още неприетият проект на Директива на Европейския парламент и на Съвета относно мерките за гарантиране на високо общо ниво на мрежова и информационна сигурност в ЕС, който беше представен през 2013 г., цели да осигури високо общо ниво на мрежова и информационна сигурност (NIS) чрез подобряване на сигурността на Интернет и на частните мрежи и информационни системи. Това ще се постигне с изисквания към държавите-членки на ЕС да повишат подготвеността си и да подобрят сътрудничеството помежду си, както и чрез изисквания към операторите на критични инфраструктури, каквито са енергетиката и транспорта, и ключови доставчици на услуги на информационното общество (платформи за е-търговия, социални мрежи и т.н.), както и публични администрации да въведат подходящите стъпки по управление на рисковете за сигурността и да докладват сериозни инциденти на националните компетентни власти.

Богданова представи и основните приоритети на Стратегията за киберсигурност на ЕС, която е съобразена с проектодирективата за мрежова и информационна сигурност в ЕС и с визията на Евросъюза за киберсигурността. Те включват създаване на устойчиво киберпространство; драстично намаляване на киберпрестъпността; разработване на политика за киберотбрана и способности, свързани с Общата политика за сигурност и отбрана; разработване на индустриални и технологични ресурси за киберсигурност; въвеждане на съгласувана международна политика за киберпространството за ЕС и насърчаване на основните ценности на ЕС.

Форумът се проведе под патронажа на Румяна Бъчварова, заместник министър-председател по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи и със съдействието на Министерство на отбраната (МО), Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас