Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Роботи
17 сеп
2015
 
 

Новият Roomba 980 на iRobot разполага с карта за стаята и Wi-Fi

Roomba 980 използва технологията Visual Simultaneous Localization and Mapping за създаване на моментна карта на помещението, докато чисти и записва коя област е почистила.

4933 прочитания

Botvac на Neato Robotic вече не е единственият робот прахосмукачка, който може да прави карта на стаите за чистене. Новият Roomba 980 на iRobot може да свърши същата работа, макар и по малко по-различен начин.

Botvac Connect изпраща лазерни лъчи от въртящия се купол, а Roomba 980 ползва разнообразни сензори и камера с ниска резолюция, за да изгради картата. За разлика от Botvac, която сканира стаята и създава картата си преди да започне да чисти, Roomba 980 изгражда своята карта докато чисти, ползвайки технологията Visual Simultaneous Localization and Mapping (vSLAM).

С две думи, vSLAM описва процес, чрез който роботът изследва своята среда, изгражда карта и след това определя физическата си местоположение на картата. При Roomba 980 камера с ниска резолюция, насочена към хоризонта, открива уникалните модели на светлите и тъмните места в обкръжението на прахосмукачката. Тя може да се открие наличието на прозорци на стените, хоризонтални и вертикални ръбове като маси, крака на столове, ъгли на стените. Тези характеристики се отбелязват на картата.

Прочетете още: 4% от прахосмукачките у нас са роботи, годишният ръст е 70%

Когато Roomba 980 чертае картата на вашия дом докато почиства, тя ще вземе предвид обектите, около които ще трябва да навигира, например мебели и разхвърляни предмети.

Когато Roomba 980 чертае картата на вашия дом докато почиства, тя ще вземе предвид обектите, около които ще трябва да навигира, например мебели и разхвърляни предмети.

В същото време сензор за следене на пода измерва разстоянието и посоката, в която се движи прахосмукачката. Това ще помогне на устройството да се движи по прави линии, където няма препятствия по пътя си. Сензорът записва на картата областта, която прахосмукачката вече е почистила, а това би трябвало да увеличи живота на новата литиево-йонна батерия. iROBOT казва, че Roomba 980 може да почисти етаж без мебели за 2 часа и може да почисти цяло ниво (с или без килими), като автоматично се връща към своята базова станция за презареждане на батерията, ако е необходимо.

Roomba 980

Roomba 980 е първата роботизирана прахосмукачка на iRobot, която има вграден Wi-Fi адаптер. iRobot ще предлага Android и iOS приложение, което може да се ползва за програмиране на прахосмукачката и за започване на почистващ цикъл от всяко място, в което имате Интернет достъп. Приложението ще изпраща доклад за етапа на почистван, ще предлага съвети за почистване и ще предоставя директен достъп до директен достъп до център за техническа поддръжка на iRobot.

Roomba 980 разпознава различните типове подови настилки и оптимизира смукателната мощ съгласно вида им. Новата почистваща система AeroForce с функция Carpet Boost увеличава автоматично мощността на мотора Gen 3 при стъпване върху килими или други меки подови настилки. В същото време роботът е с по-малка височина от предшествениците си, за да влиза още по-лесно под мебели.

Роботите прахосмукачки не могат да разчитат само на една технология за постигане на ефективно почистване, коментира Кристиан Серда, изпълнителен вицепрезидент и ръководител на звеното „Роботи за дома“ в iRobot. - Почистващата сила, ефективната навигация, адаптивността към постоянно променящата се среда и много други, са все важни фактори, които трябва да функционират в баланс. В Roomba 980 всичко това е предвидено, за да можем да предоставим на клиентите си удобна, персонализирана и ефективна помощ в ежедневната грижа за поддържане на дома.“

Roomba 980 ще струва $899 и ще се продава в САЩ от 17 септември. В началото на четвъртото тримесечие на 2015 г. ще излезе на пазара в Япония, както и на избрани европейски пазари.

TechHive

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас