“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ¬ести
15 сеп
2015
 
 

»“ пазарът в Ѕългари€: труден, но с потенциал

4274 прочитани€

јлександър √лавчев

“ѕазарът е труден и се характеризира със свръхпредлагане и слабо потребление”, така ƒимитър “опалов от јсбис Ѕългари€ описа ситуаци€та на български€ пазар по време на откриването на традиционната партньорска среща, организирана от компани€та, носеща името јсбис јкадеми€. “Ќие имаме много добра система за следене на ключовите показатели на различни брандове, бизнеси и клиенти и прослед€вайки тези показатели ние можем да взимаме адекватни решени€ за оптимизаци€ и дори прекрат€ване на даден бизнес – об€сни той пред множеството партньори на компани€та. – ѕрез последните години ние спр€хме н€колко много значими за пазара марки. ¬ъв вашите очи това веро€тно изглежда като гол€ма загуба за нас… ѕов€вайте ни, точно обратното е.”

ѕрочетете още: ASBIS Ѕългари€ с нов договор за дистрибуци€ с Dell

ћитко “опалов, по време на јсбис јкадеми€ 2015

“ѕлоска” 2015 г.

—поред Ћюдмил —тойчев, управл€ващ съдружник в CBN – Pannoff, Stoytcheff & Co, през последните години се е загубила концепци€та на класическите »“ компании за планиране на информационната политика (касаеща например новите продукти, ъпгрейдите, потребителските групи). ¬место това целите се “налучкват” – подход, който не е на нивото на глобалните промени в областта на технологиите и при нагласите на потребителите. —поред анализатора това е и една от причините за спада при продажбите. Ћипсата на стратеги€, поради непознаване на пазара, води до ефекти като прекалено високи складови наличности и разпродаването им на дъмпингови цени, което в крайна сметка причин€ва загуби из ц€лата верига.

ћаркетологът описа български€ дистрибуторски пазар като напрегнат, след разочароващата 2014 г., по време на ко€то бе отчетен тежък спад в брутни€ марж до най-ниските стойности за последните седем години. ƒопълнително утежн€ващ фактор се е оказала предходната 2013 г., като наблюдавани€т тогава здравословен ръст е накарал много компании да увеличат драстично складовите си наличности, да се отпуснат при взимането на заеми и т.н.

—ериозен ръст при облачните системи очакват от CBN през следващите н€колко години. —поред —тойчев, до 2 – 3 години се очаква техни€т д€л да достигне около 30%, докато в момента той е между 3 и 5 на сто. ѕо отношение на продуктовите линии, които имат потенциал за ръст пък той изброи смартфоните, преносимите компютри, дисковите и архивиращите системи, сървърните системи, мрежови€ хардуер и смарт телевизорите.

ѕри настолните асемблирани и маркови компютри, таблетите, мониторите, принтерите и навигационните устройства от компани€та не очакват ръст.

Ћюдмил —тойчев

√одина на почти нулев ръст е била 2014 г. за дистрибуторите на »“ продукти у нас. Ѕрутни€т марж пък е достигнал най-ниските си стойности за последните седем години. «авишените складови наличности, след силната 2013 г. все още “тежат” на компаниите и през 2015-та. ƒопълнително, според —тойчев, през втората половина на насто€щата година се наблюдава двуцифрен спад.

ѕо данни на анализатора е налице гол€ма разлика в портфолиата на системните интегратори, опериращи в —офи€ и страната. ƒруг интересен факт е по-големи€т д€л на “сиви€” бизнес в столицата спр€мо средните нива за останалата част от страната. —поред CBN в Ѕългари€ са налице около 2 хил. системни интегратори, които през 2014 г. са реализирали 300 млн. лв. от продажби на хардуер и софтуер. ќбщи€т оборот от »“ услуги пък е около 250 хил. лв., като в този сегмент е налице ръст спр€мо 2013-та. “«а 2015 г. – малък, но очакван ръст”, прогнозира —тойчев.

2014 г. е била пикова за търговете по «акона за обществените поръчки («ќѕ), когато бюджетите на държавата и общините в тази насока са достигнали около 100 млн. евро. ќчакваната равносметка за насто€щата година е минимален ръст.

¬ областта на търгови€та на дребно с »“ продукти у нас оперират около 1200 компании. ѕо думите на —тойчев след отчетени€ ръст през миналата година, през 2015-та Ѕългари€ ще е една от малкото страни, в които т€ се очертава да бъде “плоска” по отношение на приходите.

»нтересен момент в презентаци€та на CBN беше отделеното внимание върху други региони в страна, освен —офи€. ѕо думите на —тойчев най-големи€т регионален пазар на »“ в Ѕългари€ е ѕловдив с активни 105 компании (става дума пловдивски компании, а не фирми, регистрирани другаде и продаващи и в този регион) в 11 населени места, които през 2014 г. са с общ оборот в размер на 20,5 млн. лв. Ќа второ м€сто е Ѕургас с 85 компании, а на трето м€сто ¬арна с 102 компании, като по приходи двата морски града са близки.

Windows 10 в Ѕългари€

4,21% от имащите право да преминат на новата операционна система (от Windows 7 или 8.1) вече са го направили. “ова об€ви “одор Ћесов, мениджър търговци на дребно и канални партньори за Ѕългари€ и ћакедони€ (Retail and Channel Partner Manager Bulgaria & Macedonia) в местното представителство на компани€та. ћеждувременно средни€т показател в световен мащаб е 5,14%. “Ќаистина, ние сме малко под средното ниво за цели€ св€т, но тр€бва да се има предвид, че в Ѕългари€ все още базата на Windows XP е по-висока”, об€сни Ћесов. ѕотребителите на тази операционна система н€мат право на безплатен ъпгрейд до Windows 10. —поред мениджъра, ако Windows XP бъде изключена от сметката, то процентът на преминалите към новата ќ— у нас ще са малко над средното ниво. “ова обаче е далеч и от първенците, най-близки€т от които е ≈стони€ с 12%.

“одор Ћесов

¬ рамките на јсбис јкадеми€ 2015 представителите на Microsoft проведоха общо две лекции. ѕо време на втората пред партньорите на јсбис Ѕългари€ б€ха раз€снени възможностите за публично финансиране на » “ проекти.

ѕрезентации изнесоха и представители на Western Digital, Intel, AMD, Dell и Logitech.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас