Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
15 сеп
2015
 
 

Руски съд: Google нарушава законите за лоялна конкуренция

Интернет гигантът се възползва от доминиращото си положение, изисквайки от вендорите на Android смартфони да инсталират негови приложения.

2867 прочитания

Google незаконно принуждава доставчиците на смартфони да инсталират приложения, сред които Google Play store, на Android устройства, постанови руската Федерална анитимонополна служба (ФАС). Решението идва след като през февруари в органът бе сезиран от най-голямата руска интернет компания, Яндекс (Yandex), която също разработва мобилен софтуер и поддържа свой магазин за Android приложения.

Руската търсачка Яндекс се конкурира с Google, предлагайки собствен магазина за приложения и други услуги.

Според ФАС Google на практика препятства продуктите на разработчици на конкурентни услуги да бъдат предварително инсталирани на смартфони, предназначени за граждани на Руската Федерация. Компанията поставя на производителите условия за достъп до Play store, сред които задължително инсталиране на нейни продукти на привилигировани места, използване на нейната търсачка по подразбиране, както и забрана за производителите да инсталират други продукти. Според действащите в страната закони санкцията за подобно нарушение може да варира между 1 до 15% от печалбата на нарушителеля на пазара където е извършено то.

Прочетете още: Франция към Google: Правото да бъдеш забравен важи навсякъде

Финалното решение се очаква да бъде публикувано в рамките на две седмици  изискване Google да прекрати въпросната практика по възползване от доминантно положение. След това и двете страни ще имат възможност да го обжалват в рамките на два месеца.

По всяка вероятност решението няма да включва всички материали по делото, тъй като 90% от 200-те му тома представляват търговска тайна на Google или Яндекс, съобщава руското издание CNews, цитирайки представител от ФАС. Изслушванята по време на делото са били провеждани при закрити врата – когато е ставало дума за тайни на Google от помещението са излизали представителите на Яндекс, а когато е трябвало да бъдат разкрити такива на Яндекс са напускали представителите на Google.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас