Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Роботи
12 сеп
2015
 
 

10 иновативни идеи на DARPA

Философът и компютърен учен от DARPA Пол Коен иска от вас да мислите

7933 прочитания

Ако си струва да се борим за свободата на словото на хората, дали трябва да се борим срещу свободното слово на компютрите?

Този тип въпроси можете да очаквате от човек, който има е доктор по философия в компютърните науки и физиологията, и точно това чуха участниците в конференцията „Wait, What?“ на щатската Агенция за модерни научно-изследователски проекти за отбраната (DARPA).

Въпросът бе поставен от Пол Коен, който се присъединява към научната организация на Министерството на отбраната на САЩ от Университета в Аризона през 2013 г.

Прочетете още: 7 начина, по които DARPA се опитва да утрепа паролите

„Привлечени ли сте или сте ужасени от идеята, че машините могат да имат идеи и да знаят как да ги изразят, продължава той. - Какво ще стане, ако сте самотни? Какво ще стане, ако те са фанатици? Какво ще стане, ако можете взаимно да си промените мнението?“

Това е само една от 10 провокативни идеи, представени от Коен по време на 5-минутната му реч пред тълпата от компютърни специалисти, академични преподаватели и изследователи. Презентацията му би трябва да даде доста „хляб за размисъл“ на всеки, който се интересува от компютърни науки и машинно обучение.


Първата идея. Компютрите могат да съставят 600 думи, за да изразят 10 идеи дори по-добре от хората. Има нови програми, наречени общуване с компютрите. Става дума за машини, които си сътрудничат с хора, изразяват техните идеи, действат като техни колеги.

Идея номер 2. Тя се оформя в главите ви, докато говоря. Езикът, говоренето води до създаване на идеи. Това прави езика мощен, опасен, трудно контролируем.

Идея 3 е въпрос. Свободата на словото за хората е нещо, за което се борим. Дали свободата на словото за машините е нещо, срещу което трябва да се борим? Привлечени ли сте или сте ужасени от идеята, че машините могат да имат идеи и да знаят как да ги изразят? Какво ще стане, ако сте самотни? Какво ще стане, ако те са фанатици? Какво ще стане, ако можете взаимно да си промените мнението?

Идея номер 4. И това са въпроси, на които няма лесни отговори, тъй като ако машините могат наистина да общуват, това ще е некомфортно за хората. Алън Тюринг знаеше, че общуването, истинското общуване, не оценъчното чатене, което лежи в основата на Теста на Тюринг, а реалното общуване е истинският тест за интелект.

Идея 5. Осъзнали ли сте, че интелигентните машини също ни подлагат на тест? Изкуственият интелект ни дава възможността да си представим интелекта такъв, какъвто би трябвало да бъде. За съжаление, спецовете си представят кибернетични императиви, при които машините гледат на нас само като на роби и ни избиват. Това вероятно говори повече за тях, отколкото за нашия изкуствен интелект.


Идея 6. Общуването и компетентността си помагат взаимно. Какво ще постигнете, ако колегите ви общуват с вас само чрез посочване, придърпване, почукване, кликване, с ключови думи и т.н.

Чрез общуването с компютърни програми машините и хората ще си сътрудничат, за да разберат как действа смъртоносният рак, а хората могат да предложат на машините да създадат заедно джаз творби, видео и фантастика. Вие например можете да започнете първия ред на романа „Майка плаче до прозореца“, а машината да попита: „Защо майката плаче? Какво има зад прозореца?“. И може да формулира отговора, може би нашия отговор: „Майката бе тъжна!“ или да ни предложи някои описателни възможности: „За трети път тя се оказа сама там!“ Във всеки случай ще формулира идея в отговор на вашите собствени идеи.

Подобна креативност води до автономност, а всяка автономност си има граници. Нарисувайте на платното какво искате, Микеланджело, но да е от Библията!

Идея номер 7. Автономията е асиметрично взаимоотношение между две страни. Разрешавам ви да правите какво искате в дадени рамки, но аз поемам отговорността за онова, което правите. Кой ще поеме отговорността на машини, които причиняват страдания, посочени от човек.

DARPA формулира математическа теория за автономността. Това е идея номер 8. Чрез нея се анализира кога и как да се внедряват автономни машини.

Идея 9 на практика е отпреди няколко века, формулирана от Том Дитре. Това би било ръчно направено в епохата на автономните машини. Застраховането. Споделете рисковете, свързани с автономните машини, и нека застрахователната премия, а не спецовете, да оценят ползите и разходите на истинската автономност. Скептиците ще кажат, че тези разходи са парични и как да оценим разходите за нашия собствен труд, когато осъзнаем, че машините могат да са по-бързи, по-умни и по-креативни от нас.

Отговорът ми е, че през цялата си кариера съм поддържал идея номер 10. Колкото повече работите с интелигентни машини, толкова повече цените факта, че вие сте изумителен. Бъдете добри към себе си, бъдете добри към списъка с бъговете (mungers).

Станаха ли 600 думи? Не, останаха ми 6 думи, достатъчни на Хемингуей да напише кратък разказ или може би машината да напише. Но само машините смятат. Благодаря ви!

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас