Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Космос
08 сеп
2015
 
 

НАСА ще пусне собствен 4K ТВ канал до края на годината

NASA UHD ще бъде първият целодневен 4K телевизионен канал в САЩ

5558 прочитания

НАСА планира да пусне 4K ТВ канал тази есен и вече е започнала тестово ефирно излъчване.

Новинарският канал, наречен NASA UHD, ще излъчва 24 часа на ден и ще бъде достъпен без рекламни паузи, твърди видео, което се излъчва заедно със съществуващите канали на космическата агенция на САЩ на сателита AMC-18.

Първоначално програмата ще бъде базирана на 8 различни видео серии: Liftoff, ISS Life (Животът на Международната космическа станция), Deep Space (Дълбокият космос), Development (Разработки), Solar System (Слънчева система), Earth View (Поглед към Земята), Mars (Марс) и NASA Classics (видео от историята на НАСА). 

Прочетете още: 7 технологии на НАСА във филма „Марсианецът“

Реклама на новите програми в новия UHD канал на НАСА, излъчвана от сателита AMC-18.

Реклама на новите програми в новия UHD канал на НАСА, излъчвана от сателита AMC-18.

Освен ако някой не изпревари НАСА, каналът на агенцията ще е първият целодневен, редовно обновяван с нови програми 4К канал, достъпен в САЩ.

Той ще бъде добре приет от собствениците на 4К телевизори, които се сблъскват със сериозен недостиг на 4К материали. Как обаче те ще получават новия канал все още не е ясно. Той ще бъде излъчван във формат HEVC, нов ТВ формат, предложен за глобално 4К радиоразпръскване.

Сателитни приемници, поддържащи HEVC, все още не са масов продукт, така че директното приемане ще е възможно сами с мощно PC с вграден сателитен тунер. Ще е нужна и голяма сателитна чиния за услугата в обхвата C-band. Така че вероятно новият канал няма да е лесно достъпен през кабелен или сателитен оператор в САЩ.

UHD тестово излъчване на НАСА от сателита AMC-18.

UHD тестово излъчване на НАСА от сателита AMC-18.

Програмите се предлагат от НАСА от януари тази година в YouTube канала на агенцията. Тя започна да качва съдържание, снимано в 4К, и видеото изглежда зашеметяващо.

Но 4K видеото не може да се сравнява със снимките, направени от НАСА.

SDO UHD сравнение с 4k NASA/GSFC/SDO

SDO UHD сравнение с 4k NASA/GSFC/SDO

Обсерваторията SDO на НАСА прави снимки с резолюция, по-голяма от 4K TV. Снимката от SDO е направена на 13 ноември 2012 г. и показва слънчево изригване във форма на звезда в долния ляв ъгъл.

Соларната динамична обсерватория (SDO) на организацията – сателит, който остава фокусиран върху Слънцето, създава снимки, които са по-висока резолюция, отколкото са възможностите на 4К телевизията. А тази илюстрация от Центъра за космически полети Goddard показва, че снимките от SDO са с резолюция 4096* 4096, докато резолюцията на 4K TV е 3840 на 2160.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас