Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ERP, CRM, BI
07 сеп
2015
 
 

Нови тенденции при ERP променят пазара

5097 прочитания
Страница 1 от 2

Нови приложения и услуги от корпоративен клас заменят старите решения за планиране на ресурсите на предприятието (enterprise resource planning, ERP), като този процес е следствие на желанието на компаниите да станат по-гъвкави и мобилни. Това е основният извод от доклад на Strategy& - глобален консултантски екип, част от PricewaterhouseCoopers (PwC), озаглавен Beyond ERP – New technology, new options („Отвъд ERP – нови технологии, нови възможности”). Тези предложения могат да се интегрират с традиционните ERP софтуерни решения, формирайки т.нар. “хибридно ERP”, позволяващо реализиране на специфични функции, като управление на човешки ресурси, на връзките с доставчици, възможности за електронна търговия и др.

Още в самото начало на доклада анализаторите предупреждават организациите да гледат отвъд рекламните послания и да оценяват решенията в контекста на реални бизнес казуси. Това трябва да включва ползи като повече ангажираност от страна на клиентите и служителите и по-бързо внедряване. Според PwC ключът към успеха се крие във фокуса върху генерираните реални предимства за бизнеса. От компанията очакват, че за повечето компании тези предимства ще оправдават необходимите разходи.

Прочетете още: IDC: SaaS ще заема 70% от пазара на публични облаци в ЦИЕ през 2015 г.

Източник: Gartner; данни на SEC; анализи на Strategy&

SaaS изпреварва традиционните ERP-та

Нетните приходи от традиционни ERP системи намаляват от 2013 г. до нива, където вече са изпреварени от облачно-базираните решения, доставяни под формата на услуга. Според PwC приходите от софтуер като услуга (SaaS) скоро ще изпреварят традиционните лицензи дори за старите и утвърдени доставчици. Всичко това в крайна сметка ще доведе до намалявне на оборотите от поддръжка и по всяка вероятност ще повлияе на крайните печалби, имайки предвид и по-ниските маржове присъщи на клауд услугите.

Анализаторите предвиждат до 2016 г. инвестициите в SaaS решения да нараснат над два пъти, достигайки 78 млрд. долара. Същевременно тези в традиционни ERP системи пък ще намалеят с почти една трета, до 15 млрд. долара.

Що се отнася до Централна и Източна Европа, от IDC очакват SaaS да заемат 69% от пазара на публични облачни услуги до края на 2015 г. като се очаква общите обороти ще достигнат 386 млн. долара (изключвайки Русия). Софтуерът като услуга представлява най-голямата категория благодарение на вече възприетите предимства като прозрачните разходи и широк набор от нематериални ползи, включително потребителско изживяване, мултиплатформен достъп и подобрено сътрудничество, посочват анализаторите.

Хибридните ERP-та – по-функционални и по-достъпни?

Според PwC новите хибридни решения предлагат функции разработени с повече инвестиции спрямо традиционните ERP системи. Сравнявайки разходите за едно хибридно решение с тези на една локално инсталирана система за период от 5 г. везните се накланят в полза на облачните услуги. Разбира се за по-дълъг период от време абонаментните такси все някога ще надхвърлят закупуването на традиционен лиценз. Според анализаторите от Strategy& компаниите извличат най-много ползи от хибридните решения, когато ги поставят в ролята на катализатори за стратегическа промяна, а не гледат на тях само като на начин за намаляване на разходи в кратко- или средносрочен план.

Едни от най-сериознте критики към традиционните ERP системи на практика винаги са били свързани с техните високи цени, ограничената гъвкавост и трудностите при тяхното внедряване. Хибридните многокомпонентни решения обикновено струват по-малко, поне през първите няколко години на употреба и “спестяват” на компанията първоначалния разход, който тя би трябвало да направи закупувайки традиционен лиценз. Също така те позволяват на организацията да избере необходимите й функции и самият факт, че става дума за облачна услуга, обикновено автоматично означава и повече мобилност. Според PwC компаниите могат да очакват предимства в четири ключови области:

  • Ангажирането на клиенти
  • Управлението на поръчки
  • Ангажирането на служителите
  • Скоростта на внедряване

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас