Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Софтуер
07 сеп
2015
 
 

Възходите, паденията и краят на Internet Explorer

IE11 идва заедно с Windows 10, но занапред той ще се сдобива само с подобрения на сигурността. Активната работа ще бъде пренасочена към новия браузър – Edge.

5299 прочитания

Първата версия на браузъра Microsoft Internet Explorer (IE) вижда за пръв път бял преди 20 г. като част от пакета Plus Internet Jupmpstart Kit за Windows 95. В Windows 10, в стремежа си да се избави от неговия негативен имидж, Microsoft го замени с новото си предложение, нарчено Edge. В него това, което би могло да се нарече IE12, е само поддръжката HTML5. Нека проследим основните моменти от развитието на Internet Explorer през годините.

Microsoft започва работа на интернет браузъра си през 1994 г. В компанията първо обмислят да вземат за негова основа BookLink, но той бива придобит от AOL. Затова за основа на IE е взет код от първия графичен браузър – NCSA Mosaic, чиито права са притежавани от американската компания Spyglass.

Прочетете още: Microsoft пусна браузър с отворен код

По онова време изборът за потребителя се състои от десетина продукта, но основен съперник на Internet Explorer става Netscape. Авторите на последния стоят и зад езика LiveScript, който по-късно бива преименуван на JavaScript. Популярността на Netscape и JavaScript принуждава Microsoft да включи поддръжка на езика в своя браузър. Именно на негова база компанията създава първото в света уеб приложение – Outlook Web Access. По-късно задействаните при неговата разработка методи лягат в соновата на това, което разработчиците започват нанаричат AJAX.

IE3, който излиза през 1996 г., става първият браузър поддържащ CSS, докато в Netscape тази функция се появява едва година по-късно. Освен това предложението на Microsoft получава компонентна архитектура, позволяваща вграждане браъзърния прозорец в други приложения.

При излизането на IE5 много потребители считат браузъра за по-успешен от Netscape. По това време обаче започват и проблеми, свързан с изобразяването на страници – и двата продукта не винаги правят това по стандартите на HTML. Това принуждава създателите на сайтове да ги оптимизират за даден брауръзр. В IE6 даже се появява функцията Quirks Mode, имитираща особеностите и грешките както на IE5.5, така и на Netscape. В седмата версия на Internet Explorer този режим дори става активен по подразбиране, а деветата версия режимите за изобразяване на страници са цели шест.

През 1998 г. срещу Microsoft започва съдебен процес заради обвързането на IE и Windows. (Повратна точка за Internet Explorer става предоставянето на четвъртата версия на браузъра заедно с операционната система на компанията.) В резултат на това, както и на победата над Netscape, развитието му се забавя. IE на практика се превръща в стандарт и излязлата през 2001 г. негова шеста версия през следващите три години получава само незначителни обновявания. Едва в средата на 2004 г., за излизането на Windows XP SP2, браузърът е сериозно преработен от гледна точка на сигурността. Допълнителен фактор задържал развитието на IE е и съдебното дело с компанията Eolas, която претендира да е изобретател на технологията за т.нар. плъгини.

Междувременно се развива Firefox и се появяват Chrome и Safari. През 2005 г. Microsoft прекратява разработката на версията Internet Explorer за Mac, а през 2006-та пуска в обръщение IE7, в който допълнително са доработени функции за безопасност и подобрена поддръжката на уеб стандартите. Появилият се през 2008 г. IE8 е по-бърз и доста по-стабилен от предшественика си, макар че и в него присъстват режимите за съвместимост с цел поддръжка на стари приложения.

Кадър от представянето на IE9 в България през 2011 г.По време на IE9 активно се равиват нови WWW стандарти, а доминиращ енджин за рендъринг на уеб страници става WebKit, използван от Safari, Opera и Chrome (до 2013 г.). Разработчиците на страници се ориентират за това какъв браузър ползва потъребителят чрез неговия идентификатор. Това довежда до ситуацията, че IE се случва да не може да изобрази правилно дадена страница, дори да поддържа стандарта. За да се справи с това IE11 започва даже да се “преструва” на други браузъри.

Междувременно от 2009 г. разработчиците на Internet Explorer започват все по-активно да участват в разработката на Web стандарти. В IE9 Microsoft не само осигурява поддръжка на най-популярните стандарти, но и предлага многобройни усъвършенствания.

Появилият се през 2011 г. IE10 получава интерфейс, оптимизран за сензорни екрани. Към октомври 2010 г. дялът на браузъра вече е под 50 на сто и през следващата година и половина продуктът на Microsoft с променлив успех се конкурира с Chrome. По-късно IE започва да трупа точки, като някои негови особености, според разработчиците му, биват заимствани от други браузъри.

Работата по съхраняване на обратната съвместимост със сайтове, създавани за IE6, започва да бъде твърде трудоемка за разработчиците. Затова от компанията взимат решението с излизането на Windows 10 да разсекат гордиевия възел – IE11 остава в състава на ОС, но за него ще излизат само обновявания за сигурност. Усилията по разработката ще бъдат пренасочени към новия браузър – Edge, основан на енджина EdgeHTML. Интересно е да се отбележи, че първоначално в компанията планират той да представлява нов режим за рендъринг на страници. В момента технически Edge е клон на IE, от който са премахнати хиляди редове код. Сред тях е поддръжката на различни функции и механизми за обратна съвместимост, като са добавени нови HTML5 стандарти.

CW, САЩ

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас