Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
01 сеп
2015
 
 

Новото поколение LTE на Ericsson с взор към IoT

Компанията демонстрира някои подобрения на конференцията CTIA Super Mobility.

2949 прочитания

Ericsson работи усилено върху LTE с по-големи скорости към мрежата, както за използването на нелицензионен спектър за ускоряване свалянето на данни от мрежата и преработка на технологията за приложенията от Интернет на нещата (IoT).

Шведският доставчик на телекомуникационни продукти и услуги ще покаже част от разработките си на конференцията CTIA Super Mobility следващата седмица в Лас Вегас.

5G вероятно ще е една от горещите теми на CTIA, но LTE все още има бъдеще, пък и първите две букви от транскрипцията (Long Term) означават Дългосрочна. Освен това е много по-лесно да надградиш съществуваща мрежа, вместо да изграждаш нова.

Прочетете още: Telenor Швеция избра Ericsson за VoLTE и Wi-Fi разговори

Една от спорните надграждания е употребата на нелицензионен спектър за LTE. Критиците на технологията смятат, че това ще се отрази върху работата на Wi-Fi, която ползва същите честоти.

За да не се случи това, се разработват редица методи, които да „свири добре“ в компанията на Wi-Fi. На CTIA Ericsson показва LTE-U (Unlicensed) Fair Sharing, която постоянно следи радио средата за определяне на общата средна наличност на канала.

Компанията демонстрира и LTE със скорости до 600Mbps с помощта на агрегиране на носещите честоти и по-добро кодиране на сигнала. Обединяването на носещите е част от LTE-Advanced и позволява на мрежите да заделят повече ресурси на някои потребители, третирайки два или повече канала като един общ, или на различни честоти, сякаш са една.

Заради нужното количество честотен ресурс не всички оператори ще успеят да предложат 600Mbps.

Разработките за увеличаване на пропусквателния капацитет са фокусирани върху по-бързи скорости към клиента. Ползват някои от същите технологии, вниманието бе пренасочено към ускоряване качването на файлове в интернет.

С помощта на обединяване на носещи честоти за канала към мрежата заедно с подобрено кодиране пропусквателният капацитет се увеличава от 75Mbps до 150Mbps.

Потребителите става все по-зависими от облачното съхранение и качват в социалните мрежи по-големи снимки и видео, така че по-бързите скорости към мрежата са добре дошли.

Освен това бъдещите LTE мрежи се разработват и с поглед към Интернет на нещата. Нова версия, наречена LTE Category 0, е много по-бавна от днешните мрежи, но това е достатъчно за повечето IoT приложения, тъй като те нямат нужда от голям капацитет на връзката. Плюсът е, че цените на устройствата спадат, а животът на батериите може да се удължи до 10 г., а и повече.

За да покаже какво е възможно, Ericsson си сътрудничи с производителя на чипове Sequans, демонстрирайки прототипи на мрежа и устройство.

Всички LTE надграждания са част от Networks Software 16A и 16B на Ericsson. Те ще се ползват във външни и вътрешни базови станции и ще се предлагат от следващата година.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас