Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Космос
30 авг
2015
 
 

7 технологии на НАСА във филма „Марсианецът“

Новият филм на Мат Деймън показва технологии, които НАСА вече ползва.

9536 прочитания
Страница 7 от 10

4. Всъдеход (във филма)

Всъдеходът на Мат Деймън от филма "Марсианецът"

Ако астронавтите ще прекарат година или повече на марсианската повърхност, те ще имат нужда от превозно средство – всъдеход.

Във филма „Марсианецът“ Уотни трябва да предприема все по-дълги пътувания със своя всъдеход, добавяйки дори соларни клетки и допълнителни батерии, за да изминава повече път с машината. Без надежден и здрав всъдеход Уотни не би успял да пътува достатъчно далече, за да вземе нужната му технология и евентуално да се опита да стигне до точка за добив.

Всъдеходи на НАСА

Всъдеходите винаги са били критична част от усилията на НАСА за проучване на Марс. От над 10 г. безпилотният всъдеход Opportunity на НАСА работи и се движи по планетата. Колкото и успешни да са тези всъдеходи, те не са направени за превоз на хора и осигуряване на защита от околната среда.

Всъдеходи на НАСА

Джим Адамс от НАСА каза, че инженерите работят върху начина, по който астронавтите ще ползват всъдеход. „Идеята е, че някой ден ще имаме обитаем модул на колела, казва той. - Той ще прилича на малък Winnebago, с който да се движат наоколо.“ (Вж. горната снимка).

Джеф Шийхи от НАСА добавя, че тези превозни средства ще вземат дизайна от днешните модели, но ще бъдат преработени за превоз на астронавти. „Всъдеходите с човешко присъствие на Марс ще трябва да се движат много по-бързо от сегашните марсоходи, които пълзят възможно най-бавно, каза Шийхи. - Хората ще искат да се движат много по-бързо и ще се нуждаят от радиационна защита. Те биха се нуждаели от повече енергия, за да работят по-бързо и да стартират всички тези системи - усъвършенствани акумулаторни системи.“

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас