Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Космос
30 авг
2015
 
 

7 технологии на НАСА във филма „Марсианецът“

Новият филм на Мат Деймън показва технологии, които НАСА вече ползва.

9041 прочитания
Страница 6 от 10

3. Какво да облечем: космически скафандър

Мат Деймън с фантастичен сканфандър.

За да изследват повърхността на Марс, астронавтите ще трябва да имат персонални хабитати, или космически скафандри.

Във филма „Марсианецът“ Уотни трябва да оживее, докато се разхожда само по марсианската повърхност. Това означава много време извън убежището, работа по превозните средства, преместване на оборудване и грижи за хабитата. Той не би могъл да свърши нито една от тези задачи без своя скафандър. Според НАСА, неговият трябва да е гъвкав, удобен и надежден.

Скафандърът на НАСА

Учените на НАСА са разработили космически скафандри, които ще осигурят на астронавтите свобода на движенията, а в същото време ще ги предпазват от елементите, особено прах, ще ги снабдяват и с въздух. Сред тях е прототипът Z-2, който виждате на снимката.

Прототипът за скафандър Z-2, разработен от НАСА.

Инженерите на скафандъра на НАСА са изчислили компромисите между твърдите композитни материали и платовете, за да намерят правилния баланс между издръжливост и гъвкавост. Астронавтите трябва да са в състояние да ходят, да се навеждат и да вземат скални и почвени проби. Те също така ще трябва да са в състояние да извършват механична работа по роботи, всъдеходите или хабитата.

НАСА не е единствената агенция, която разработва скафандри. Учените от Масачузетския технологичен институт MIT обявиха миналата година, че работят върху лек скафандър, който ще представлява нещо като „втора кожа“. Създадена на базата на никел-титаниева сплав с памет за формата, новата технология може да бъде ползвана за скафандри, които са разтегливи и се създават по формата на тялото на астронавта. MIT разработва скафандъра, имайки предвид, разбира се, НАСА.
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас