Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет
28 авг
2015
 
 

Семантична платформа на Онтотекст за персонализирани медии

Платформата News On the Web ще помогне на издателите да се адаптират към предизвикателствата на цифровата епоха и да предложат персонализирано съдържание на читателите си.

3960 прочитания

Иновативно приложение на семантичната платформа, разработена от софтуерната компания Онтотекс, дава възможност на онлайн медиите да предоставят динамично персонализирано съдържание на своите читатели. Приложението NOW (News On the Web) е уеб базирано и работи със семантичния софтуер на Онтотекст. Платформата синтезира дългогодишния опит на българската компания от работата й за някои от големите медии в света, включително BBC, Press Association и др.

Платформата NOW представлява уеб приложение, което доставя медийното съдържание от няколко големи новинарски сайта, като свързва отделните статии чрез автоматично извлечени тагове, асоциации и връзки към огромна база със знания за реалния свят. То помага на читателите бързо да отсеят интересните им теми в постоянния поток от новини в интернет, а на медиите - да привличат по-голяма аудитория чрез персонализираното и тематично подбрано съдържание, обясняват от Онтотекст. Компанията е част от групата на „Сирма Груп Холдинг“, която ще стартира първоначално публично предлагане (IPO) на Българската фондова борса на 16 септември 2015 г.

Семантичната база на NOW е основа за търсене и за автоматично обогатяване на съдържанието с връзки към обекти от реалния свят, теми и взаимоотношения между тях. Базата съдържа над 3,75 милиона концепции от света (предимно хора, локации и организации), базирани на Уикипедия и предоставени от DBpedia като свързани отворени данни (Linked Open Data). Референцията към тези обекти е в основата и на динамично генерираните тематични страници, където всяка личност, държава или организация автоматично се превръщат в обединителен център за новини, факти, извлечени от базата, статистики за споменаването й и информация за други свързани с нея обекти.

Прочетете още: Акции на Сирма Груп ще се търгуват на борсата от септември

Приложението е базирано на динамичната семантичната издателска платформа на Онтотекст, обединяваща технологии за работа със съдържание и управление на знания, които успешно се интегрират в няколко етапа от издателския процес, включително първоначално журналистическо разследване, създаване на материал и референции към предишни събития и вече публикувано съдържание, поднасяне на тематичен и персонализиран материал на аудиторията. Действията на потребителите също се проследяват, позволявайки създаването на персонализирани изходни страници. Авторите получават контекстуално свързано съдържание още по време на писане на своите материали.

„Платформата позволява на авторите на новини и статии да обвързват по-лесно съдържанието със свързани статии, теми, категории и концепции, да добавят в неговия контекст информация за ключови лица, организации и места, за които се разказва и в крайна сметка да създават съдържание с по-висока добавена стойност, на същата цена, обясняват от Онтотекст. - В допълнение се улеснява редакционния процес и създаването на нови издателски продукти със съществуващото съдържание, пример за което са динамично променящи се страници в теми по хора, държави и организации.“

Същевременно NOW представлява демонстрационна услуга, създадена в отговор на нуждата от интелигентни и динамични медийни решения във време, доминирано от цифровото разпространение на информация. NOW показва как използването на различни семантични технологии и мета-данни помага на новинарските компании да взаимодействат по-успешно и да задържат вниманието на цифровото поколение потребители.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас