Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
28 авг
2015
 
 

Gartner: 3D принтирането се развива благодарение на медицината

4046 прочитания

Технологиите за 3D принтиране се развиват стремително през последните години, като една от най-важните области, където те се прилагат, е медицината. Според доклад на Gartner, наречен „Цикъл на зрелостта на триизмерния печат“, изработването на медицинска техника е достигало „Пика на завишените очаквания“ в техния т.нар. Hype Cycle – един от инструментите, които анализаторът използва за оценка на нови и навлизащи технологии. Същевременно през тази година изготвянето на дентални импланти и части за слухови апарати на 3D принтери се превръща в норма.

На практика всички водещи производители предлагат слухови апарати, изготвени за конкретния пациент, съответно формата на неговото ухо. Преходът от други начини за производство към 3D принтиране е отнело около 2 години. В Gartner са уверени, че не е далеч моментът, когато ще може да се говори за масово навлизане на технологията за производство на продукти в съответствие с индивидуалните изисквания на пациента.

Прочетете още: IDC: Триизмерният печат ще се развива бурно

Източник: Gartner

Някои от употребите на 3D принтирането засега са далеч от масовата употреба, но тяхните перспективи вече се усещат. В частност първрите изпитания на разпечатани индивидуални импланти за ендопротезиране на тазобедрени и коленни стави показват, че при тях, в сравнение с протезите изготвени по обичайни методи, се ускорява възтановяването, а самите импланти са с по-добри функционални характеристики. От Gartner прогнозират, че печатането на ендопротези, а също така на медицинска техника, ще започне да се исползва масово през следващите 2 до 5 години.

5 до 10 години пък ще изминат до момента, когато ще може да се говори за масово използване на т.нар. биопечат (3D принтиране на тъкани), но системите за провеждане на съответните изледвания се оказват по-близо до "Пика на завишените очаквания" в Цикъла на зрелостта на Gartner, спрямо 3D печата на органи за трансплантация.

Що се отнася до използването на тези технологии извън сферата на медицината, там също прогресът е стремителен. От доста време 3D принтирането се използва за прототипиране, но според прогнозите на анализатора, че до няколко години тяхната употреба ще се разшири значително. Влияние върху това ще окаже и развитието на системите за триизмерно сканиране, потребителският софтуер за проектиране на изделия, както и пазарът на услуги, свързани с триизмерния печат.

Дори днес вече са факт първите ориентирани към крайния потребител библиотеки с 3D модели и системи за автоматизирано проектиране, които не изискват инженерна квалификация. Същевременно също така падат цените на 3D скенерите, с които лесно могат да се създават сложни модели, и расте количеството предлагани услуги за 3D печатане на продукти.

В началото на цикъла на зрелостта Gartner са поставили 3D печатането на хранителни продукти и средства за защита на интелектуалната собственост. Потребителското 3D принтиране пък, по оценка на алаизаторите, вече е преодоляло Пика на завишените очаквания и се намира в следващия периода на избавяне от илюзиите.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИТ МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА
Започна регистрацията за конкурса „ИТ мениджър на годината“

Започна регистрацията за конкурса „ИТ мениджър на годината“

Наградите на списание CIO и сдружението „Клуб на ИТ мениджърите в България” се дават за значителни постижения в областта на управлението и развитието на информационните технологии.
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас