Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
27 авг
2015
 
 

IDC понижи прогнозата за продажбите на PC и таблети през 2015

Световните PC доставки ще спаднат с 8,7% тази година, а продажбите на таблети – с 8%.

3752 прочитания

IDC преразгледа своята прогноза за 2015 г. за пазара на персонални компютри и таблети, като заяви, че доставките в двата сегмента ще спаднат повече от очакваното. Това се дължи отчасти на икономически проблеми, свърхпредлагане на хардуер и слаб интерес за надграждане и в корпоративния сектор, и при крайните потребители.

Lenovo ThinkPad P70 е един от първите лаптопи с новия процесор Skylake на Intel

PC доставките спадат с 8,7% тази година и ще продължат да падат и през 2016 г., отбелязвайки 5-годишна негативна тенденция на непрекъснато намаляване. При по-ранната си прогноза IDC обяви, че PC пазарът ще се свие с 6,2% през 2015 г.

Прочетете още: Стабилен ръст на сървърния пазар и през второто тримесечие

Огромните складови наличности на ноутбуци, силният щатски долар, който вдигна цените на компютрите в другите страни, както и безплатното надграждане до Windows 10 удариха сериозно PC пазара тази година.

Хардуерното обновяване в корпоративния сегмент ще помогне за стабилизиране на доставките през 2017 г., но при крайните потребители свиването ще продължи до 2019 г.

Въпреки че мобилните устройства се цитират като виновници за срива на PC доставките, IDC смята, че са намесени и други фактори. Доставките на PC-та, таблети и смартфони общо ще нарастват съвсем леко с едноцифрен темп до 2019 г. Това показва насищане на пазара или ефекта на мисленото „Достатъчно добър ми е компютърът“ сред потенциалните купувачи, добавят от IDC.

Анализаторската фирма преразгледа и прогнозата си за доставките на таблети, като според новите изчисления те ще спаднат с 8% на годишна база, докато предишните очаквания бяха за 3,8-процентен спад, като общият брой на продадените таблети ще достигне 212 млн.

Един светъл лъч на този пазар са устройствата „2-в-1“, които се преобразуват в таблет или лаптоп. Доставките на тези модели ще скочат с 86,5% годишно през 2015 г. до 14,7 милиона продадени устройства. Въпреки това повечето таблети ще бъдат стандартни, т.е. без възможност за преобразуване.

Ограниченият избор, високите цени и липсата на интерес към Windows 8 обаче кара фирмите да се колебаят и да не внедряват таблети 2-в-1. Повечето хардуерни доставчици произвеждат вече такива модели, а по-богатият избор сваля цените. През второто тримесечие на 2015 г. повече от 40 доставчици са продавали таблети 2-в-1, а преди 2 г. само 14 компании са имали такива модели, коментират от IDC.

Друг положителен фактор бе дебютът на Windows 10, който е по-добре проектиран за таблети.

През следващите години повечето таблети ще работят под Android, но IDC прогнозира, че тази операционна система ще губи пазарни позиции от Windows. През 2019 г. Android таблетите ще имат 56,6% пазарен дял, докато през 2015 г. той е 66%.

Таблетите с Windows ще завоюват 17,5% пазарен дял през 2019 г., а през тази година техният дял се очаква да достигне 8,4%. Таблетите с Apple iOS ще запазят сегашните си пазарни позиции – 25,5% през 2015 г. и около 25,9% през 2019 г.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас