“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | –оботи
26 авг
2015
 
 

»  алифорни€ прие закон за дроните

ƒолната камара на калифорнийски€ парламент одобри законопроект, който ограничава полета на дроните до 107 метра над частна собственост.

4756 прочитани€

«аконопроект на щата  алифорни€ ще ограничава полета на дроните до 350 фута (107 метра) над частна собственост. “ова един от н€колко закона на отделни щати в —јў, които цел€т да регулират различни аспекти от летенето на безпилотните летателни апарати.

‘лорида например прие закон, който забран€ва употребата на дрон за правене на снимки на частна собственост или на нейни€ собственик, наемател или обитател, направени с цел наблюдение, без писмено съгласие, ако съществува основателно очакване за нарушаване неприкосновеността на лични€ живот.

јрканзас пък прие законопроект, който ще забран€ва употребата на дрони за тайно снимане с цел воайорство.

ѕрочетете още: јвари€та в китайски€ град “€нджин привлича арми€ от дрони

Ќепосредствено след статиите за дрони, заснемащи видео, които пречат на противопожарните дейности минали€ месец, в  алифорни€ б€ха създадени още н€колко законопроекта, включително застраховане на персонала на аварийните групи в случай на повреда на безпилотно въздухоплавателно средство в хода на т€хната работа.

ѕрез 2015 г. 45 щата създадоха 156 законопроекта, свързани с дроните, показват данните от Ќационалната конференци€ на законодателната власт на щатите в —јў.

ўатите приемат законодателни мерки, въпреки че ‘едералната авиационна администраци€ (FAA) предложи в началото на тази година правила за регулиране на дроните. “€ за€ви, че правилата биха позволили рутинната употреба на н€кои малки безпилотни въздухоплавателни системи (UAS), но полетите следва да бъдат ограничени до височина 500 фута (152 метра) и да не лет€т по-бързо от 100 мили в час (161 км/ч).

ќтделни правила на FAA за модели на въздухоплавателни средства, използвани от любители, ограничават надморската височина, до ко€то могат да лет€т безпилотни самолети, до 400 фута (122 метра).

 алифорнийски€т законопроект обаче, ако се превърне в закон, може да удари сериозно стремежите на компании като Amazon.com, които искат да прав€т доставки с дрони.

 алифорнийски€т законопроект бе приет от долната камара в понеделник и сега ще се разглежда от —ената. “ой би ограничил полета на дроните в диапазона между 350 и 500 фута (107 до 152 метра) в зависимост от типа потребител, ако правилата на FAA бъдат одобрени без н€кои промени, предложени от търговски оператори като Amazon.com.

Ќеобходимостта да се иска разрешение от собствениците на зем€ за полети под 350 фута означава например, че компаниите за доставка ще тр€бва да вземат разрешение от съседите, за да осъществ€ват доставката на дадено м€сто.

—енатор ’ана-Ѕет ƒжаксън от ƒемократическата парти€ см€та, че дроните предизвикват все повече проблеми с личната неприкосновеност, въпреки че нос€т очевидни ползи. «аконопроектът из€сн€ва, че правилата, отнас€щи се до въздухоплавателните системи, се прилагат и за летателни апарати с дистанционно управление, навлизащи над частна собственост, каза т€ по-рано този месец.

IDG News Service

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т
ѕреглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

ѕреглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

 акви нови и интересни неща може да ни разкаже ѕламен Ѕоев от ≈лит —офтуер

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

»нтервю с ƒжен Ћупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференци€та DevReach 2018

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас