Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Сървъри
26 авг
2015
 
 

Стабилен ръст на сървърния пазар и през второто тримесечие

Търсенето на сървъри от най-висок клас и на стартови модели осигури растежа на пазара.

4522 прочитания

Сървърните продажби продължават да нарастват стабилно и през второто тримесечие на годината въпреки слабите покупки на машини от средния сегмент, показва изследване на IDC.

Центърът CERN край Женева е сред най-големите купувачи на сървъри

През този период доставчиците са реализирали общ ръст на приходите си от сървъри с 6,1% спрямо същия период на миналата година до $13,5 милиарда. Доставените машини също са се увеличили, но с 3,2%.

Прочетете още: Публичните клауд услуги – пазар за $70 млрд. до края на 2015г.

Приходите от пазара са скочили заради продажбите на сървъри от висок клас, а ниският клас системи, използвани за хипермащабни изчисления, са довели до по-големия брой продадени машини. Покупките на средния клас системи са спаднали с 5,4% на годишна база, заради неотдавнашното приключване на цикъла за обновяване на x86 сървъри, обясняват от IDC.

През второто тримесечие HP остава пазарен лидер с дял от 25,4%. Сървърите с оптимизирана плътност на компанията са се радвали на засилен интерес, а продажбите на продукти са скочили със 119% спрямо същия период на 2014 г.

На второ място е Dell със 17,5 на сто пазарен дял, като компанията отчита стабилен ръст на своите блейд сървъри и модели за вграждане в шкаф.

Третото място е за IBM, която е единственият доставчик в топ 5, чийто приходи и пазарен дял спадат за тримесечието. През миналата година компанията продаде своя бизнес с x86 сървъри на Lenovo. В резултат сървърните й приходи спадат с 32,9% на годишна база.

Lenovo, от своя страна, отчита над 500% скок на приходите си от сървъри, възползвайки се именно от сделката с IBM. Китайската компания се надява да стане най-големия играч на сървърния пазар, диверсифицирайки своя PC бизнес.

Малко след Lenovo е Cisco, която също отчита добри постъпления от сървъри.

По отношение на географското разпределение САЩ остават най-бързорастящият пазар на сървъри с 12,6% ръст на годишна база. С 12% са нараснали продажбите и в Азиатско-Тихоокеанския регион (без Япония).

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас