Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Технологии
20 авг
2015
 
 

Система на Fujitsu за брейнсторминг превръща стените в дисплеи

Цифрови лепящи се бележки са само част от тази проекционна система, приличаща на модерна черна дъска.

7440 прочитания

Ако приемате сериозно концепцията за безхартиения офис, Fujitsu има конферентна зала само за вас.

Производителят на електроника показа потребителски интерфейс (UI), създаден за „мозъчни атаки“ (brainstorming). Той предлага повърхности за цифрово писане и цифрови лепящи се листчета, които могат да бъдат свързани към информацията в смартфоните, както и с проектори за стени и маси.

Проектирана да предлага много повече от електронните черни дъски и големите таблети за срещи, системата позволява безпроблемното споделяне на данни от мобилни устройства през големи проекционни повърхности, както и създаване и споделяне на нови данни. Fujitsu предвижда, че в бъдеще технологията ще се ползва от компании, училища, банки и продуктови изложбени зали.

Прочетете още: Fujitsu демонстрира ирисов скенер за отключване на смартфони

Потребителският интерфейс UI се различава от подобни опити за подобряване на хартиено базирани брейнсторминг по нивото на своят комплексност. В работно помещение в Токио маса и намираща се в близост стена бяха запълнение с проектори, камери, сензорна система Kinect, инфрачервени писалки, Wi-Fi мрежа, свързваща мобилните устройства на участниците и сървър, на който е стартиран UI софтуера.

Служители на Fujitsu сядат на масата и разклащат смартфоните си, за да активират приложение, което праща данни от техните телефони до UI интерфейса. Екраните на техните телефони са проектирани в по-голям мащаб на масата, а различните опции в менюто се избират с писалките.

Служителите пиша на японски в проектирани на масата прозорци и могат да изберат функция, която да преобразува ръкописа им в текст. Думите автоматично се пренасят върху цифровите лепящи се листчета, които след това се прехвърлят върху стената чрез едно подръпване с писалката по масата.

На стената друг служител подрежда бележките на проектирания граф. Стената служи и като пространство за цифрово писане на бележки, които могат да бъдат пращани между потребителите и прехвърляни към техните телефони.

Илюстрирани подсказващи карти с обекти, стимулиращи идеи, като „офисни роботи“ също се проектират на стената и могат да бъдат прехвърлени към масата.

Междувременно служителят на стената бе заобиколен от цветни точки, проектирани на пода, показвайки как неговата позиция може да бъде проследена чрез камерите, Kinect и вградените в смартфоните сензори. Проследяването дава възможност на информацията в смарт устройствата да бъде показвана лесно на стената.

„Уникалната функция на тази система е, че оборудването в стаята и смарт устройствата веднага се свързват, а самото място се превръща в потребителски интерфейс, в който информацията от устройството свободно може да бъде допълвана“, каза Найоки Савасаки, директор на проекта в Лабораторията Ubiquitous Systems на Fujitsu.

Fujitsu обмисля да подобри системата така, че отдалечени потребители да успеят да участват в такива брейнсторминг сесии. Това би направила тези сесии още по-комплексни и склонни към бъгове, но компанията се надява да комерсиализира потребителския интерфейс след тестовете, които ще се проведат от август до следващия март.

IDG News Service, Токио

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас