Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет
19 авг
2015
 
 

Китай арестува 15 000 за интернет престъпления

Министерството на обществената сигурност на Китай планира да засили налагането на Интернет правила

2953 прочитания, 29 коментара

Усилията на Китай да изчисти Интернет са довели до 15 000 ареста, свързани с кибер престъпления, обявиха властите във вторник, 18 август. Министерството на обществената сигурност на Китай е спряло незаконни интернет дейности и планира да увеличи усилията си в тази област.

Министерството на обществената сигурност на Китай планира да засили налагането на Интернет правила

 

Прочетете още: Аварията в китайския град Тянджин привлича армия от дрони

Министерството е разследвало 7400 интернет престъпления, които са довели до големия брой арести. Не е ясно за какъв период са провеждани разследванията, но министерството цитира случай от декември миналата година.

Предполагаемите престъпления включват хакерски атаки, кибер измами и рекламиране на хазартни игри.

При друг подобен случай арестуваните заподозрени са поели контрола на уебсайт на компанията и са запълнили всички страници от него с хазартно онлайн съдържание. 7 човека са арестувани и обвинени в хакването на 2000 корпоративни уебсайта.

При друг инцидент заподозрените са пращали SMS съобщения до мобилни телефони, съдържащи линк, на който е имало зловреден код. След свалянето му той е можел да контролира телефона на потребителя, да открадне лична информация, включително номера на кредитни карти.

Китай е на първо място в света по брой Интернет потребители – над 668 милиона. Но с нахлуването на Интернет нараства и потенциала за киберпрестъпления,. SМS съобщения, съдържани линкове към зловредни кодове, са станали особено популярни, твърди Техническият екип от Националната компютърна мрежа за спешни реакции. Такъв код, наречен xxShenqi, е успял през миналата година да зарази 110 000 потребители в цялата страна.

Освен борба с Интернет престъпленията Китай също изтрива съдържание в Интернет, което смята за обидно и вредно. Това включва насилие, свързано с оръжия, порнография и хазарт. В резултат Министерството на обществената сигурност разследва 66 000 уебсайтове и интернет съобщения, заявиха от ведомството във вторник.

Китай е известна с онлайн цензурата, а страната е извела като свой приоритет регулирането на Интернет съдържанието, особено на платформите за социални медии.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Тод Англин, Progress:  София има страхотна общност от софтуерни разработчициТод Англин, Progress: София има страхотна общност от софтуерни разработчици

Конференцията DevReach се завръща в София, има месец до събитието, а всички билети вече са разпродадени, коментира главният евангелист на Progress.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас