Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Операционни системи
18 авг
2015
 
 

10 последствия от миграцията към Windows 10

Няма нужда да се втурвате да инсталирате Windows 10 само защото вече е налична, но ето някои важни неща, за които трябва да внимавате.

6870 прочитания
Страница 1 от 3

Надграждането до нова клиентска операционна система е огромно главоболие за ИТ отделите на повечето организации. Това разбърква много неща, влияе и върху решенията за покупка на хардуер, източва ИТ бюджетите и може да изисква от ИТ отдела да отдели значителен времеви ресурс.

Няма нужда да се втурвате да инсталирате Windows 10 само защото вече е налична, но ето някои важни неща, за които трябва да внимавате.

Пуснатата на 29 юли нова операционна система Windows 10 повдигна някои опасни въпроси за това дали, кога и как най-добре да се действа при прехода от Windows 7, Windows 8/8.1, Windows Vista или дори от Windows XP, която вече не се поддържа.

Прочетете още: Първи кръпки за сигурност в Windows 10

Ако не планирате миграция към Windows 10 скоро, значи работите в добра компания. Проучване, проведено от щатската компания за управление на системи Adaptiva на конференцията Ignite 2015 на Microsoft през май, показа, че 71% от интервюираните са заявили, че техните компании планират да изчакат поне 6 месеца след пускането на Windows 10 преди да мигрират. 49% са казали, че планират да изчакат повече от година.

По-големите фирми с над 100 000 крайни потребители са дори по-консервативни, като над 80% смята да почакат година или повече.

Независимо дали се надявате да преминете на Windows 10 през 2015 г. или планирате да изчакате до 2016, 2017 или дори по-късно, ето 10 последствия, за които трябва да помислите отсега.

1. Часовникът за Windows 7 тиктака

Най-популярната настолна операционна система на Microsoft - Windows 7, „командва“ почти 61% от настолния пазар (според Netmarketshare). Но според графика на Microsoft тази ОС ще приключи жизнения си цикъл след 4 години и половина – през януари 2020 г.

Този времеви период изглежда дълъг, но много организации имаха подобно време за преминаване от Windows XP към Windows 7 и то пак не им достигна, предупреждава Стив Кленанс, анализатор от Gartner. „Този път компаниите трябва да бъдат по-активни и да се задействат по-бързо, за да избегнат риска от „удар в стената“, определи цветисто ситуацията той.

2. Windows 10 е (почти безспорно) по-сигурна

Макар да е вярно, че всяка нова операционна система неизбежно ще съдържа неизвестни уязвимости в сигурността, които ще бъдат открити от хакери или специалисти по сигурността с течение на времето, Windows 10 включва някои потенциално ценни функции, които ще помогнат за защитата на корпоративните мрежи и данните. Те включват:

  • Device Guard, който не позволява на приложенията да се стартират, преди да са разпознати.
  • Windows Hello, за биометрична автентификация.
  • Secure Boot, която не разрешава на зловреден софтуер да се зареди при стартиране на компютъра, което потенциално би могло да компрометира операционната система.

3. Windows 10 може да направи мобилните изчисления по-атрактивни

Наистина убедителните причини за миграция към Windows 10 са малко. Но за някои организации Windows 10 най-сетне ще направи преминаването към таблети жизнеспособно предложение. „Windows 10 ви позволява да използвате тези готини секси хибридни таблети 2-в-1, които досега бяха ограничени до Windows 8.1“, казва Кленанс.

Много организации се въздържаха от придобиването на такива устройства, за да не се налага да обучат служителите да използват Windows 8.1 или да разберат как да интегрират Windows 8.1 в своите среди, добавя той.

Windows 10 обещава да улесни значително интеграцията със съществуващите устройства и потребители с Windows 7.

1 23
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рагу Рагурам, VMware: Многооблачните среди са основна тенденцияРагу Рагурам, VMware: Многооблачните среди са основна тенденция

Рагу Рагурам е оперативен директор във VMware, отговарящ за продуктите и облачните услуги на компанията. В интервю за Computerworld той коментира кои са основните тенденции в областта на облачните услуги и какво ще донесе на клиентите...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас