Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Роботи
04 авг
2015
 
 

В японски хотел ще ви обслужват роботи

Динозавър ви посреща, роботизирана ръка ви носи куфара, дори в стаята си имате робот за общуване - всичко това в хотел "Странникът" в Япония.

6455 прочитания

Ще се чекирате ли в хотел, в който работят само роботи?

Собствениците на този нов хотел в Южна Япония се надяват на това. Хотел Henn-na означава „странен хотел“ и той е наистина ексцентричен.

Има механичен велосираптор и женски андроид, който ви чекира. Те дори се покланят и говорят непохватен английски.

Прочетете още: Sony ще прави дрони с крила и вертикално излитане

Голяма индустриална роботизирана ръка, доставена от Yaskawa Electric, може да пренесе багажа ви в автоматична гардеробна.

Хотелът е част от Huis Ten Bosch, холандски развлекателен парк на север от Нагасаки, и в него има множество машинни джунджурии, които са част от атракцията, казват собствениците.

Хуманоидът Nao на Aldebaran Robotics действа като служител на рецепция и портиер.

Ако не искате да се занимавате с келнери, можете да поръчате хот дог или оризови топки на тази вендинг машина.

Междувременно роботи носачи, разработени от Sharp, вече са готови да отнесат куфарите ви в стаята, където система за лицево разпознаване премахва нуждата да носите ключ.

Когато влезете в стаята, няма да сте самотен, защото можете да си чатите с този малък приятел. Chu-Ri е малък комуникационен робот, който може да извлече информация от Интернет, например прогнозата за времето утре.

Поддържайки роботиризан персонал, хотелът сваля разходите за работна ръка и иска по-ниски такси от другите хотели за тематичния парк.

Стаите струват от 9000 йени, или около $73, а търсенето вече е доста голямо.

Хотелът е проектиран от Kawazoe Lab, Института по индустриални науки, Токийския университет и Kajima Corporation, които са разработили амбициозна програма. Тя включва внедряване на строителни методи, намаляващи разходите за строителство, внедряване на автоматизация и обслужващи роботи, които пестят енергия и разходи за заплати, както и използване на соларни панели. Япония има застаряващо население и стриктна политика по отношение на имиграцията, затова няма много хора, които да работят в хотелите. Именно затова бъдещето на хотелите е намаляване и на строителни разходи за труд, и на оперативните.

Хотел Henn_na планира да добави през следващата година още едно крило с още 72 стаи и може да разшири инициативата и в чужбина. В края на краищата, всеки обича динозаври.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас