Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Образование
27 юли
2015
 
 

Българите с успех и на състезанието по математика в Хонконг

Бургаската математическа гимназия се класира на второ място в класирането на извъназиатските отбори за тази година.

3898 прочитания

Възпитаниците на Природо-математическата гимназия (ПМГ) „Акад. Никола Обрешков“- Бургас отбелязаха пореден успех на международно състезание това лято, съобщиха от учебното заведение. От 12 до 17 юли в Хонконг се проведе осемнадесетото издание на Primary Mathematics World Contest (PWMC), което събра 38 отбора с ученици до 13,5 годишна възраст от цял свят. Организаторите от фондация Po Leung Kuk и тази година отчетоха успехите на бургаската природо-математическа гимназия и я удостоиха с покана за участие. За Хонконг от морския град заминаха шестокласниците Жени Янчева, Йоана Илиева, Бояна Боянова и Галин Тотев, заедно с преподавателите Йовка Николова и Надя Николова. Младите надежди за пореден път защитиха името на бургаската математическа школа.

Шестокласниците от ПМГ Акад. Никола Обрешков - Бургас отбелязаха пореден успех, този път на международно състезание Primary Mathematics World Contest в Хонконг

PMWC се провежда в две части - индивидуално и отборно състезание, като завършва с културна вечер, в която всеки отбор трябва да представи държавата, от която идва. Индивидуалното състезание е с продължителност час и половина и включва 15 задачи. В това състезание точки се дават само за отговори, затова бързината е от изключително значение. От бургаската група най-добро индивидуално представяне направи Жени Янчева, която завоюва бронзов медал.

Прочетете още: България - втора в света по математическа лингвистика

Отборното състезание е един час, като първите 10 минути са отделени за стратегическо разпределение на задачите между участниците. Чрез жребий отборите са разделени в групи, а всеки отбор е съставен от четирима човека. Задачите са общо 10 с градираща сложност. Последните 15 минути са запазени за двете най-трудни задачи, които отборът трябва да реши общо. Добрата работа в екип и адекватната стратегия за разпределяне на задачите в отбора на ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ доведоха до спечелването на престижната купа „Мерит“ в отборното състезание. Това нареди бургаската математическа гимназия на второ място в класирането на извъназиатските отбори за тази година.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас