Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Безжични
17 юли
2015
 
 

Спад на WLAN пазара в EMEA, потенциалът му обаче се запазва

5566 прочитания

С 12,6% като стойност и с 20,3% като обем се е свил пазарът на потребителски безжични мрежови устройства (WLAN) в Европа, Близкия изток и Африка (т.нар. регион EMEA) през първото тримесечие на 2015 г. спрямо последните месeци на 2014-та. Според анализатора IDC в сравнение с началото на миналата година обаче сегментът бележи 2,9% ръст в финансов аспект, докато обемът остава почти без промяна.

Ръстът по време на четирите тримесечия от Q2 2014 насам е над 8 на сто, което според команията е потвърждение за наличието на потенциал в сегмента. Корпоративният WLAN пазар е отбелязал 11,3% ръст спрямо първата четвърт на миналата година. Разходите за WLAN в потребителския сегмент пък бележат 4,1% общ ръст за същия период.

Продажбите на 802.11ac-съвместими точки за достъп са представлявали 46,3% от приходите, следвайки резкия ръст при разпространението на съответните устройства, поддържащи стандарта, както и търсенето на решения, позволяващи по-високи скорости на трансфер. В потребителската сфера 802.11ac стои зад 23,7% от приходите.

Прочетете още: Над 70% от хотелите не обезопасяват Wi-Fi мрежите си

Оборотите от продажби на контролери са намалели със 7,3%, спрямо първите месеци на миналата година, което според IDC отразява търсенето на архитектури (включително облачни), които не се нуждаят от такива решения.

От анализатора подчертават, че спадът се дължи по-скоро на сезонност, отчитайки по-слабото първо тримесечие като нещо очаквано. Занапред очакванията са за продължаващ ръст, захранван от 802.11ac устройствата.

Най-бързо растящият подрегион по отношение на WLAN е Близкият изток и Африка с общо 18,4% повече приходи в корпоративния сегмент, спрямо началото на миналата година. В сравнение последното тримесечие на 2014-та пък пазарът е отбелязал спад с 1%.

Корпоративният сегмент в Западна Европа бележи 10,6% ръст година спрямо година и 6,8% ръст в сравнение с последните месеци на 2014-та. За Централна и Източна Европа тези числа са съответно –17,8% и +6,1%.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас