Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
15 юли
2015
 
 

Microsoft не се отказва от смартфоните

HoloLens трябва да бъдат разглеждан на първо място като инструмент за работа.

3535 прочитания

След като едва преди няколко дни Microsoft обяви, че свива бизнеса си със смартфони и на практика обяви, че счита сделката с Nokia за загуба, вероятно не са малко хората, са счели Windows Phone устройствата за обречени. Главният изпълнителен директор на компанията, Сатя Надела, обаче слага край на тези съмнения.

Сатя НаделаВ интервю за изданието ZDNet той споделя, че целта на компанията е да положи основите на продуктови категории, върху които нейните партньори могат да развиват свои предложения. В областта на смартфоните обаче до момента това на практика не се случи. По всичко личи, че Надела е готов и за двата варианта – както наличието на партньори с амбиции по отношение на Windows Phone, така и за липсата на такива.

Това от значение, тъй като показвайки ангажираност по отношение на мобилната платформа Microsoft показва доколко е ангажирана в поддръжката на нови категории устройства. Това е нещо, за което Надела говори от пускането на таблета Surface Pro 3, когато сподели, че компанията ще създаде пример, който да бъде следван от хардуерната индустрия. В интервюто за ZDNet той споделя, че същата стратегия е пренесена и при разработката на приложения като Sway и GigJam, където Microsoft излиза от традиционната Office йерархия, създавайки интердисциплинарни приложения.

Прочетете още: Microsoft свива бизнеса си със смартфони

Смартфоните са само малка част от Windows 10

Надела характеризира Windows 10 като операционна система, която обединява няколко хардуерни платформи – настолния компютър, лаптопа, таблета, смартфона, електронната “черна дъска” Surface Hub, HoloLens и гейм конзолата Xbox. В интервюто той споделя, че вижда Windows 10 Mobile като част от милиардите Windows 10 устройства, а не я разглежда като самостоятелна операционна система, какъвто е случаят с Windows Phone 8.1.

“Потребителското изживяване може да започне отнякъде и да отведе потребителите на различни устройства. Техните приложения могат да се прехвърлят на телефона. Могат да се прехвърлят и на HoloLens или на Xbox”, обяснява той. Според Надела това е ключът за привличане на нови разработчици към Windows, независимо за коя от изброените платформи са техните продукти.

Ключов фокус на тези продукти ще е бизнесът. По думите на директора на Microsoft, инициативите на компанията по отношение на смартфоните ще са насочени в три насоки: базови устройства за комуникация, модели от висок клас и бизнес устройства, които ще включват и HoloLens. Според Надела хлограмите трябва да бъдат разглеждани на първо място като инструмент за работа. “Геймингът винаги е възможен сценарий… Но с (първата версия) на HoloLens искам да се насочим към корпоративната употреба”, обяснява той.

Всичко казано дотук обяснява и защо новините около бъдешето на Windows Phone не оказаха особено влияние върху цените на акциите на компанията, които дори леко се повишиха на 8 юли, когато бе публикувано съобщението за реструктурирането.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас