Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Хардуер
13 юли
2015
 
 

Китай запази короната при суперкомпютрите

САЩ с антирекорд за най-малко нейни машини в последната класация, макар че остава номер 1 по брой - 231 суперкомпютъра.

3584 прочитания

Суперкомпютър, разработен от китайския Национален университет по отбрана, остава най-бързият публчно известен компютър в света, а САШ са близо до историческия си минимум в най-новата класация Топ 500 на суперкомпютрите, публикувана в понеделник, 13 юли.

Компютърът Tianhe-2, инсталиран в Националния суперкомпютърен център в Гуанджоу

Компютърът Tianhe-2, инсталиран в Националния суперкомпютърен център в Гуанджоу, е начело на класацията повече от 2 години, като постигнатата от него максимална производителност е 33 863 терафлопа в секунда, или два пъти повече от тази на супекомпютъра Cray Titan в Министерството на енергетиката на САЩ, инсталиран в Националната лаборатория Oak Ridge в щата Тенеси.

Прочетете още: Изграждането на най-мощния суперкомпютър в света може да спре

Компютърът IBM Sequoia в Националната лаборатория Lawrence Livermore в Калифорния е третата най-бърза машина, а на четвърто място е Fujitsu K в японския Модерен институт по изчислителни науки. Единствената нова машина в топ 10 е компютърът Shaheen II в Научно-технологичния университет Крал Абдула в Саудитска Арабия, класиране на седмо място.

Класацията Топ 500, публикувана два пъти годишно по случай конференции за суперкомпютри, се следи внимателно като индикатор на състоянието и развитието на инвестициите във високопроизводителни изчисления по целия свят. Тя предоставя и анализ за типа технологии, които са популярни сред организациите, създаващи такива машини, но участието в класацията е доброволно. Възможно е да има редица тайни суперкомпютри, които не присъстват в списъка.

С 231 машини в Топ 500 САЩ остават страната с най-голям брой суперкомпютри, но този брой е близък до минимума 226, отчетен в средата на 2002 г. Точно тогава Китай започна да се появява по-често с класацията. През миналата година тя обяви 76 машини, но при последното преброяване Китай има 37 суперкомпютри в списъка.

Макар че в челото на класацията има малки промени, общата изчислителна мощ на 500-те машини продължава да расте, макар и по-бавно. В сегашния списък машините имат 361 петафлопа в секунда производителност, или с 31% повече от миналата година.

Нарасналата употреба на графични процесори, т.нар. GPU изчисления, се отразява и в топ 10. Две машини ползват процесори Nvidia K20x: вторият в света Cray Titan и шестият Cray Piz Daint, инсталиран в швейцарския Национален суперкомпютърен център.

Чипът Intel Xeon E5 продължава да доминира над останалите. Взети заедно трите поколения на този чип (SandyBridge, IvyBridge и Haswell) са инсталирани в 80% от системите, чиято производителност представлява 67% от общата за целия списък.

Класацията Топ 500 се съставя от експерти по суперкомпютри в Университета на Манхайм, Германия, Университета на Тенеси, Ноксвил; и Национална лаборатория Lawrence Berkeley към Министерството на енергетика на САЩ.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас