Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Информационно общество
13 юли
2015
 
 

Уеб гласуването още не е готово, но може да е по-защитено

Натискът за онлайн гласуване в САЩ се увеличава, но отговарящите за изборите трябва да осигурят прозрачност от край до край, пише в нов доклад.

4654 прочитания

Натискът да се позволи интернет гласуване на изборите в САЩ става все по-силен заедно с напредъка на съответните технологии, но системите все още не са достатъчно сигурни, за да използват с относителна увереност, че преброяването на гласовете ще е точно, пише в нов доклад.

„Съществуващите системи не дават гаранции за тайната на гласуващия или за коректните резултати от изборите“, но официални представители на изборната комисия могат да предприемат редица стъпки за значително подобряване на сигурността и прозрачността на системите за интернет гласуване, се казва в доклада, поръчан от фондация U.S. Vote Foundation, организация, която помага на живеещите в САЩ да гласуват.

Изборните служители, обмислящи интернет гласуването, трябва да възприемат система за проверимо интернет гласуване от край до край, или E2E-VIV, се казва в доклада, публикуван в петък. Би било трудно да се изгради система E2E-VIV, но това ще даде възможност на гласоподавателите да проверят дали системата записва гласа си правилно, да се провери дали тя включва техните гласове в крайното класиране и да направи двойна проверка на обявените резултати от изборите, пише в доклада.

Прочетете още: Правителството ще ускори работата по е-управлението

Системата за интернет гласуване трябва да е прозрачна, използваема и защитена, гласят някои от препоръките на групите по сигурността, направени по повод други системи за е-гласуване. „Система за Интернет гласуване трябва да гарантира интегритета на изборните данни и да съхранява надеждно личната информация на гласоподавателя. Системата трябва да е устойчива на мащабни координирани атаки както срещу нейната инфраструктура, така и срещи компютрите на отделния гласоподавател. Тя трябва да гарантира тайната на вота и да позволява гласуване само на пълноправни гласоподаватели.“

И макар че интернет гласуването все още не е готово за масово внедряване, неотдавнашни подобрения на технологиите като криптиране от висок клас могат да го направят приложимо в следващите години, казва Джоузеф Кинъри, съавтор на доклада и ръководител проучвания в Galois, R&D фирма в областта на ИТ сигурността.

Има промяна в отношението на много изследователи на сигурността през последните години - от противопоставяне на всякакъв вид интернет гласуването до предложения за това как да се коригират проблемите в него, добавя Кинъри.

Идеята за Интернет гласуването „се доближава до реалността, казва той. - Истинската тревога на общността е, че това ще се случи независимо дали ни харесва или не, затова трябва да сме по-конструктивни.“

Предим 5 г. дебатът за Интернет гласуването бе „доминиран от класическата параноя на професионалистите по сигурността, които единодушно твърдяха, че трябва да не тръгваме по този път“, казва Кинъри.

Авторите на доклада две години подред са събирали на едно място резултатите от официалните избори в 10 щата, в сътрудничество с дузина учени от университети по компютърни науки и специалисти по е-гласуване, криптографи и технолози от IBM, Microsoft, щатския Национален институт по стандарти и технологии и други организации.

Докладът се появява след като 10 щати обсъждат законодателство тази година, което ще позволи известно ниво на Интернет гласуване. Повечето от тези законопроекти са отхвърлени, но натискът за интернет гласуване вероятно ще продължи, тъй като държавните служители знаят за ползите от лесното гласуване на гражданите от домовете, от работните места и от читалищата.

Два щата – Аляска и Аризона, в момента разрешават на гласоподавателите да върнат бюлетините по е-поща или чрез качване в уеб страница. Други страни, например Белгия, Норвегия и Израел също експериментират с Интернет гласуването.

Система за интернет гласуване, която включва E2E-VIV, може да стане готова за реална употреба след 5 г. при малки избирателни кампании, например при гласуване на военните, намиращи се извън САЩ, смята Кинъри. Интернет гласуване на национално ниво в САЩ ще изисква повече време, тъй като трябва да се решат въпроси като мащабна защита, достъп до компютри на гласоподаватели с ниски доходи и др.

Авторите на доклада представиха изводите от него на среща на Националната асоциация на държавните секретари, висшият изборен орган на щатите.

IDG News Service, Вашингтон

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас