Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
08 юли
2015
 
 

Технологии на Bosch ще влязат в миникомпютри за автономни коли

Bosch се стреми да насърчи стандартизацията в миникомпютрите, които се ползват в автомобилите

4593 прочитания
Страница 1 от 2

Bosch събира екип от технолози, които да разработят „по-мощни компютри“ за автономно шофиране. Проектът AMALTHEA4public, обявен днес, ще помогне на колите да работят с по-сложен софтуер, нужен за наистина автономните коли.

Bosch се стреми да насърчи стандартизацията в миникомпютрите, които се ползват в автомобилите. Снимка: Bosch

Създава се стандартизирана платформа за разработчици, които да работят с нея, други компании също могат да се свържат към платформата чрез свои развойни инструменти.

Прочетете още: Bosch отчита ръст на българския пазар

Новите коли в момента имат около 70 миникомпютъра, или вградени системи, които следят и регулират различни функции в автомобила.

За да станат колите по-автономни – от самостоятелно паркиране, което е налично в някои модели, до автономно шофиране, ще имат нужда от все повече софтуер.

Използването на няколко централни процесора (CPU), работещи паралелно, ще даде на миникомпютрите достатъчно мощ, тъй като са по-бързи от едноядрените системи, които обикновено се монтират в колите.

Паралелните изчислителни системи са в две форми – мултиядрени процесори и процесори с много ядра. Последните имат повече от 8 ядра, обещаваща нова технология за обработка на големи обеми данни в сравнение с мултиядрения хардуер, който се инсталира в типичния настолен компютър.

Групата AMALTHEA4public създава и методология, както и стандартизирана софтуерна платформа, която да гарантира, че вградените системи са проектирани по най-ефективен начин. Това означава разделяне на софтуера и разпределянето на задачите към различни ядра, вместо той да се изпълнява на многоядрени процесори.

Bosch се надява инженерите й да успеят да разработят ефективно мулти- и многоядрени системи за приложенията, използвайки тази платформа, базирана на отворения код Eclipse.

Групата планира да създаде проект Eclipse и общност, която ще подкрепя разработчиците и ще поддържа връзка между тях и след приключване на проекта.

„Това трябва да направи достъпни резултатите на AMALTHEA4public до по-широк кръг учени и да го наложи като стандарт за разработване на вградени мулти- и многоядрени системи", твърдят от компанията.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас