Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Тематично приложение
бр. 27, 2015

07 юли
2015
 
 

18 фирми генерираха почти 308 милиона лева от аутсорсинг

Постъпленията от аутсорсинг са една пета от всички приходи на 105-те компании участнички в тазгодишната класация „ИКТ Топ 100“

6946 прочитания

Констанца Кадънкова

Постъпленията от аутсорсинг (изнесени услуги) възлизат на 307,9 млн. лв., или една пета от всички приходи на 105-те компании участнички в тазгодишната класация „ИКТ Топ 100“. 18-те компании, които участват в подредбата за изнесени услуги, имат общи приходи от всичките си дейности в размер на близо 462 милиона лева, така че оборотите им от аутсорсинг заемат дял от почти 67% в постъпленията им за 2014 г.

Ръстът на пазара на аутсорсинг услуги е 14%, като участниците през 2014 г. са 18 с приходи от аутсорсинг равняващи се на 307,9 млн. лв., а година по-рано бяха 17 и генерираха 269,6 млн. лв. от аутсорсинг, но някои компании от миналогодишната секторна класация не фигурират в тазгодишната подредба.

Прочетете още: Почти 7,7 млн. лв. достигна пазарът на ИТ обучения

Новопоявяващи се играчи на „аутсорсинг терена“ са Questers Bulgaria (която прави дебют в „ИКТ Топ 100“ тази година), Interconsult Bulgaria, Information Services, Grafixoft, Acsior, Mapex, Hugin Sweda Bulgaria и Bora Solutions.

Класация на водещите компании по приходи от аутсорсинг

Ако сравним единствено резултатите на 10-те компании от тази секторна класация, за които има данни и за 2014 г., и за 2013 г., тогава увеличението на годишна база е 11%.

#№1 - Hewlett-Packard Global Delivery Bulgaria Center

Безапелационен лидер не само в аутсорсинг подредбата, но и в цялата класация „ИКТ Топ 100” за поредна година е центърът за отдалечени услуги Hewlett-Packard Global Delivery Bulgaria Center в София. Той генерира постъпления в размер на над 254 милиона лева през 2014 г., или почти 17 на сто от всички приходи в „ИКТ Топ 100”. Центърът предлага дистанционни изнесени услуги и поддръжка на ИТ инфраструктура на клиенти от Европа, Близкия Изток и Африка. Създадено в края на 2005 г., днес това звено е работодател на около 4000 специалисти в столицата. Центърът се развива в три основни направления: ИТ аутсорсинг; ИТ поддръжка на клиенти от Австрия, Германия и Швейцария (Global Solution Center); и Cross-functional/Back office. Global Delivery центърът в България е единият от трите стратегически за HP, заедно с тези в Братислава и Дъблин.

През 2015 г. Хюлет-Пакард (HP) откри високотехнологична лаборатория (център за данни) в София, която е “най-голяма инвестиция от този вид” на ИТ гиганта в Европа. Работата по изграждането й се е случила в продължение на около 2 г. Лабораторията ще се използва не само от служителите на HP по време на тяхната работа с клиенти, но и ще е на разположение на няколко учебни заведения в страната.

През миналата година Hewlett-Packard се раздели на две отделни самостоятелно компании. Едната, която включва корпоративния хардуер, софтуер и услуги на HP, вече се представя под името Hewlett-Packard Enterprise. Другата, която управлява бизнеса с персонални компютри и принтери, беше наречена HP Inc. и запази логото на HP.

#№2 - Questers Bulgaria

Questers Bulgaria, която е специализирана в аутсорсинг на ИТ и консултантски услуги, зае втора позиция в секторната подредба със своите близо 11 милиона лева постъпления от изнесени услуги за 2014 г.

„През изминалата година над 80 ИТ специалиста с разнообразни профили се присъединиха към технологичния парк на Questers, посочват от Questers Bulgaria. - Междувременно компанията сключи партньорски споразумения и започна работа по проекти на няколко чуждестранни компании, сред които Which? - лидер в защита на правата на потребителите във Великобритания през последните 50 години, Funding Circle - една от най-бързо растящите британски финансово-технологични компани, Agent3 – компания фокусирана върху предоставянето на иновативни маркетингови решения.”

През 2014 година компанията беше призната за „ТОП ИКТ Работодател” в сектор „Аутсорсинг на ИТ услуги“ и започна работа и бе сертифицирана за работа по британския стандарт „Investors in People”, припомнят от дружеството.

#№3 - PROXIAD Bulgaria

Третата компания в аутсорсинг класацията – PROXIAD Bulgaria, може да се похвали с над 23% увеличение на постъпленията си от изнесени услуги на годишна база. Две години поред дружеството държеше втората позиция в подредбата, но тази година дебютиращата компания Questers Bulgaria изтласка дружеството с една позиция.

През 2014 г. PROXIAD Bulgaria е успяла да започне и успешно да интегрира няколко големи и дългосрочни ИТ проекта с компании, които оперират в различни сектори – банковото дело, имейл маркетинг, застрахователни и туристически услуги. Това е позволило да се отчете значителен ръст в резултата на компанията, като новите проекти формират 17% от общия оборот на PROXIAD.

„Традиционно проектите са насочени към западноевропейския пазар, като една голяма част от тях са с дългосрочни партньори на групата, които избраха PROXIAD за допълнително разширяване на екипите си.

Успоредно с това партньорствата с дългосрочните клиенти на компанията гарантираха стабилност и ръст на досегашните проекти.

Прогнозите по отношение на нови проекти и партньорства за 2015 г. също са много обещаващи и ще позволят да се запазят положителните тенденции“, посочи Александър Йовчев от PROXIAD Bulgaria.

#№4 - Stone Computers

През 2014 г. реализирахме много добро съотношение на one-time проектите за системна интеграция и пускане в експлоатация на системи и аутсорсинг проектите с дълъг срок на договорните отношения, коментира Александър Аврамов, изпълнителен директор на Stone Computers. Дружеството отчита почти 60% ръст на постъпленията си от аутсорсинг на годишна база.

Аутсорсингът се наложи като успешна форма на ИТ услуги не само при софтуерните фирми за развойна дейност, но и за цялостно ИТ обслужване и ежедневни операции по мониторинг и управление на ИТ среди, твърди ръководителят на Stone Computers. През 2014 г. компанията реализира редица големи проекти за аутсорсинг, сред които проектът на Министерството на финансите за изнесени дейности и поддръжка за системи за съхранение на данни и RISC-базирани сървърни ресурси, проектът в „Киров“ за аутсорсинг на всички системи и утилизиране на облачни услуги, аутсорсинг на хелп-деска на над 3000 служители на Нотариалната камара на Република България, както и ИТ услуги за системите за съхранение и изчисление на „Теленор“.

„През изминалата година успешно покрихме заложените ни в плана за бизнес развитие цели за увеличаване на дела на аутсорсинг проектите от общите ни приходи. Успешно покрихме и необходимостта от разрастване на хелп-деск отдела ни с млади, будни и находчиви ИТ специалисти. Не на последно място, считам като успех и увеличаването на потребителите ни на публични облачни услуги. През последното няколко години увеличението е в пъти и съм щастлив, че съумяваме да задържим добрия темп на растеж”, заяви Аврамов.

#№5 - InterConsult Bulgaria

С приходи от почти 6,7 милиона лева от аутсорсинг през 2014 г., InterConsult Bulgaria заема петото място в тазгодишната секторна подредба. Изнесените услуги допринасят за 67% от общите приходи на дружеството за миналата година.

Сред най-значимите проекти на дружеството в областта на аутсорсинга за 2014 г. с:

- Създаване на Big Data платформа за отдалечен мониторинг на кораби и корабни системи. Решението K-IMS е създадено съвместно с норвежката компания Конгсберг Меритайм и вече оперира върху нефтените платформи на водещи нефтодобивни компании като Shell. Платформата извлича над 40 000 параметъра в секунда от различни корабни системи, сензори и датчици, след което през сателитна връзка ги предава и визуализира към команден център на сушата.

- Разработка на система за управление на логистичния процес за нуждите на ритейл веригата Мания Тийм.

За отбелязване е големият ръст от почти 93% на №8 в аутсорсинг класацията - Bulpros Consulting. „През 2014 г. Bulpros Consulting реализира интересни партньорства и в областта на аутсорсинг услугите, коментират от дружеството. - Едно от тях беше с белгийската компания Effortel Technologies SA. Effortel е компания за създаване и управление на виртуални мобилни мрежи (MVNE - Mobile Vritual Network Enabler), която обслужва международни виртуални мобилни оператори, използващи разгърнатите мрежи на мобилните оператори в качеството на преносна среда (Mobile Virtual Network Operator - MVNO). Bulpros Consulting разработи за Effortel Technologies SA уеб базирана BSS (Business Support System) система за техническа поддръжка и обслужване на бизнеса и операциите на мобилни оператори с виртуална мрежа. Сред компонентите на системата, които Bulpros Consulting разработи са: модул за управление на поръчки, CRM модул, портал за търговски екипи, модул за управление на акаунтите на крайни потребители (СИМ карти), модули за администриране и доклади. Освен разработката на портала, Effortel Technologies SA се довериха на Bulpros Consulting и за техническата поддръжка, която предоставят на клиентите си по цял свят. Bulpros Consulting им помогна да постигнат по-висока ефективност по отношение на разрешаването на технически проблеми и отлична обратна връзка от своите клиенти - техните цели със стартирането на проекта.“

Methodia (#№9), за която приходите от аутсорсинг заемат дял от 41% от общия оборот на фирмата, е изместена от 6-а позиция в секторната подредба година по-рано, до 9-о място в тазгодишната класация. Проектите, по които Methodia работи приоритетно, попадат в областта на софуерна разработка, където компанията се стреми да наложи своето “360 Ютилити” портфолио, обясниха от дружеството. По-значими успешни проекти през изминалата 2014 г. за фирмата са разработка и имплементиране на софтуерното решение “360 Ютилити” в “Овергаз” АД и разработка и интеграция на платформа за е-Government Services в община Пловдив.

Специализираната в аутсорсинг компания Quality House (#№10) отчита почти 31% ръст в приходите си от аутсорсинг на годишна база и се издига от 12 до 10 позиция.

Системният интегратор S&T Bulgaria (№13) показва значим ръст от 47% в постъпленията си от изнесени услуги на годишна база, а IBS (№17) се радва на повишение от близо 24%.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас