“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | “ематично приложение
бр. 27, 2015

07 юли
2015
 
 

ѕочти 7,7 млн. лв. достигна пазарът на »“ обучени€

Ѕлизо 50% ръст показва сравнението на постъплени€та от »“ обучени€ на 24-те участници

6237 прочитани€

 онстанца  адънкова

Ѕлизо 50% ръст показва сравнението на постъплени€та от »“ обучени€ на 24-те участници (почти 7,7 млн. лв.) в » “ “оп 100 2015 с данните за 20-те компании в секторната класаци€ година по-рано (5,1 млн. лв.).

—во€т дебют в класаци€та за 2015 г. на Computerworld Ѕългари€ прав€т IT Instructor, и OneBit Software.

ѕрочетете още: 24% ръст на »“ износа от Ѕългари€ през 2014 г.

¬ тазгодишната подредба постъплени€ от »“ курсове и обучени€ се по€в€ват Information Services, Index Bulgaria, Expert-M, Mapex, Bora Solutions. ¬ миналогодишната класаци€ пък приходи от обучени€ са декларирали Borica-Bankservice, Interconsult Bulgaria, Microinvest, Sirma Group Holding, и Varna Business Services, които не са посочили активност на обучителни€ фронт в тазгодишната подредба.

ќт 24-те участници в класаци€та за »“ обучени€, едва за 15 има данни и за двете години, и ръстът при такова сравнение е почти 28%.

 акто и през миналата година, челната тройка в класаци€та по приходи от обучени€ се състои от New Horizons Bulgaria, Lirex BG и ITCE (чиито постъплени€ от обучени€ допринас€т за над половината приходи от »“ курсове в класаци€та), като този път Lirex BG изпреварва ITCE, ко€то се класира трета.

 ласаци€ на водещите доставчици на обучени€

#є1 - New Horizons Bulgaria

«а пореден път специализираната в »“ обучени€ компани€ New Horizons Bulgaria завоюва палмата на първенството в секторната класаци€, като се радва на ръст от 41 на сто на постъплени€та си на годишна база (почти 1,9 млн. лв. за 2014 г. спр€мо 1,3 млн. лв. година по-рано). ѕриходите на дружеството нос€т една четвърт от всички обороти в подредбата за обучени€ за 2014 г.

„ѕрез 2014 г. доставихме над 8000 човекодни присъствено обучение, както и множество онлайн обучен舓, разкри Ќиколай ѕенев, управител на New Horizons Bulgaria. Ќ€кои от най-значимите проекти на дружеството са:

  • ƒържавна агенци€ за национална сигурност - 323 обучаеми и 1771 човекодни

  • HP Global Delivery Center Bulgaria – 255 обучаеми и 1011 човекодни

  • Ќќ» – 79 обучаеми и 370 човекодни

  • „≈« Ѕългари€ за 287 човека и 1435 човекодни.

„»нтересен проект беше организаци€та на поредица специализирани обучени€ на Microsoft чрез New Horizons Online Live. Ќаш клиент тр€бваше спешно да подготви 2 обучаеми по Sharepoint Server 2013 и Exchange Server 2013. »зползвахме New Horizons Online Live и предложихме оптимална комбинаци€ от присъствени и онлайн обучени€ и в 4 поредни седмици посрещнахме неговите изисквани€ в срок и с отлична обратна връзка“, допълни ѕенев.

#є2 - Lirex BG

Lirex BG може да се похвали с почти 64% ръст в постъплени€та си от »“ обучени€ на годишна база.

ƒейността на „“≈«ј“ ≈ќќƒ - част от Lirex BG, е съсредоточена основно в областта на електронните образователни услуги и технологии за обучение на възрастни. „“≈«ј“ притежава лицензи€ за ÷ентър за професионално обучение (÷ѕќ) от Ќационалната агенци€ за професионално образование и обучение (Ќјѕќќ). ѕредостав€ специализирани курсове в областта на информационните и мрежовите технологии - интерактивни мултимедийни електронни курсове; софтуерни симулации – подход€щи за внедр€ване на нови системи от корпоративни клиенти; опростени онлайн тестове. »зработката на курсовете се реализира предимно чрез авторски професионални системи или в сътрудничество със софтуерните специалисти от предпри€ти€та в групата на Ћирекс  ом.

ѕрограмите, които предлага „“≈«ј“, са насочени както към начинаещи специалисти в сферата на » “, така и към доказани професионалисти. ¬ допълнение към специализираните курсове, центърът организира и обучени€ за придобиване на професионални умени€ и развитие на ключови компетенции.

#є3 – ITCE

ITCE отчита 25% ръст в приходите си от обучени€.

“ѕрез 2014 г. интересът на клиентите към обучени€та, свързани с бизнес анализ, управление на проекти и услуги (акредитираните сертификационни обучени€ за ITIL, PMP, PRINCE2, PMI PBA,CBAP, PMI Agile Practitioner, SCRUM, Kanban) продължи да се покачва, коментира Ќина ѕроданова-…оцева, управител на ITCE. - —ъс стартирането на сертификационните обучени€ за PRINCE2, бро€т клиенти, които решиха да сертифицират своите служители в добрите практики за управление на проекти, значително се повиши. √ол€м брой клиенти се ориентираха към по-задълбочени знани€ в специфични области на бизнеса като разработване на Business Case, или развиване на финансови умени€. ¬исоките нива на сертификаци€ на ITIL обучени€та предизвикаха рекорден интерес и б€ха посетени от цели звена в най-големите доставчици на услуги в Ѕългари€.”

—ред компаниите с

внушителни увеличени€

на полето на »“ обучени€ на годишна база се откро€ват софтуерната компани€ Global Consulting (є14, с ръст от 207% при обучени€та), IBS Ѕългари€, ко€то през 2014 г. генерира най-сериозни постъплени€ от продажби на хардуер (є12, с ръст от 134% при обучени€та), специализираната предостав€не на услуги и инструменти за осигур€ване и подобр€ване на софтуерното качество компани€ Quality House (є9, с ръст от 57% при обучени€та), софтуерната фирма Accedia (є21, с ръст от 33% при обучени€та), софтуерната компани€ ScaleFocus (є20, с ръст от 31% при обучени€та), и специализираната в предостав€не на »“ обучени€ IPT (є17, с ръст от 20% при обучени€та).

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т
Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

»зключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас