Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Космос
02 юли
2015
 
 

НАСА ще тества първия марсиански самолет

Прототип на Prandtl-m направи тестов полет през юни, a aеродинамиката му предлага решение, което може да доведе до първият самолет, подходящ за Марс.

4345 прочитания

Учени на НАСА разработват самолет, който би трябвало да излиза от системата на всъдеход и да лети над марсианската повърхност, като прави снимки на потенциални места за кацане на бъдещите мисии на астронавтите.

Прототип на Prandtl-m направи тестов полет през юни. Аеродинамиката му предлага решение, което може да доведе до първият самолет, подходящ за Марс.

Самолетът тежи под 1 фунт (0,453 кг) и размахът на крилете му е около 60 см. Той ще се изстрелва от защитена капсула, която ще покрива всъдехода по време на спускане и кацане.

Прочетете още: НАСА тества робот хеликоптер за марсиански мисии

Очаква се това да е първият самолет, който ще работи на Марс, като първият тестов полет на Червената планета е планиран за 2020 г.

Като част от подготовката за този тест учените на НАСА се подготвят да пуснат крилатото устройство от височинен балон до края на тази година.

Устройството, наречено Prandtl-m от (Preliminary Research Aerodynamic Design to Land on Mars, или Подготвителен научно-изследователки аеродинамичен проект за кацана на Марс), ще бъде пуснато на около 30 км над земната повърхност, симулирайки летателните условия в марсианската атмосфера, според Ал Боуърс, програмен мениджър на Prandtl-m в NASA Armstrong.

„Летателният апарат ще бъде част от баласт, който ще бъде изхвърлен от въздушна обвивка, а тя ще откара марсохода на планетата, казва Боуърс. - Той ще бъде в състояние да лети в марсианската атмосфера, да се плъзне надолу и да кацне. Prandtl-м може да прелети над някои от предложените места за кацане на бъдеща мисия от астронавти и да изпрати обратно на Земята много подробни фотографски изображения с висока резолюция, които биха могли да кажат на учени дали тези места са годни за кацане.“

Самолетът е проектиран да лети около 10 минути, носейки се плавно без мотор на около 600 метра над марсианската повърхност. Инженерите очакват той да покрива около 30-35 км.

Преди да бъде пратен на Марс, самолетът ще премине през 3 теста на Земята.

Първият ще бъде тазгодишният височинен проект, при който ще се провери как работи самолетът. Той ще помогне на инженерите да изчислят модификациите, които ще му позволят да се отдели от капсулата и да се разгърне, преди всъдеходът да кацне.

„На Prandtl-m можем да качим един или два научни инструмента при този първи полет от балон, казва Боуърс. - Това може да е камера за картографриране или малък височинен дозиметър-радиометър, който да измерва радиацията във високите слоеве на земната атмосфера. Евентуално летателният апарат ще носи и двата уреда.“

НАСА каза, че вторият експериментален полет, пак от балон, е планиран за следващата година и ще се ползва самолет, който ще може да се върне само до мястото на излитане на балона, като безмоторният полет до земната повърхност ще трае поне 5 часа.

При третия тест се очаква да бъде включена и ракета, която да отнесе самолета на много по-голяма височина.

„Тази мисия може би ще е на височина 130 – 140 км, казва Боуърс. - Самолетът ще пада в земната атмосфера и когато достигне височина 33 – 35 км ще разгърне планерът, точно както това би станало над повърхността на Марс“, добавя той.

Computerworld, САЩ

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас