Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
02 юли
2015
 
 

HP с официална заявка за отделяне на HP Enterprise

Компанията обяви, че разделянето на HP на HP Inc. и HP Enterprise върви по план и ще приключи до 1 ноември, заяви Мег Уитман, СЕО на HP.

3173 прочитания

Hewlett-Packard е попълнила официалните документи за регистриране на HP Enterprise като независима компания, една от стъпките по пътя към разделянето на гиганта на две дружества.

Компанията обяви, че разделянето на HP на HP Inc. и HP Enterprise върви по план и ще приключи до 1 ноември, заяви Мег Уитман, СЕО на HP.

Документите (Form 10), са подадени във вторник в Комисията по борси и ценни книжа на САЩ. Те дават добър поглед към работата на поделенията, които ще бъдат обединение в HP Enterprise, и как са се справяли във финансово отношение през последните няколко години.

Прочетете още: Какво да очакваме от HP Enterprise?

Бизнесът на тези отдели е постигнал печалба $1,6 милиарда през миналата година при постъпления от $55,1 милиарда, което означава спад спрямо 2013 г., когато с приходи от $57,4 млрд. е постигната печалба $2,1 милиарда.

Според начина на разделянето на бизнеса HP Enterprise е т.нар. „spin-off“ компания, т.е. ново дружество и затова за него се подават документи за регистрация на борсата. Другата половина - HP Inc., не трябва да попълва такива документи, така че финансовите данни за нея ще са видими чак след фактическото разделяне. Но отсега е ясно, че двете дружества ще са почти еднакъв размер на бизнеса.

HP обяви миналия октомври, че планира да се раздели на две. HP Enterprise ще продава сървъри, системи за съхранение, мрежово оборудване и корпоративи услуги. HP Inc. ще продава PC-та и принтери.

В сряда HP каза, че всичко върви по план и разделянето ще завърши в началото на следващата й фискална година, която започва на 1 ноември. HP Enterprise ще пусне свои акции на Нюйоркската фондова борса NYSE под името HPE.

Какво ще включва HP Enterprise

Навършилата 76 г. компания се бори от години са преобърне тенденцията на спадащи продажби, като не успя да капитализира пазарната промяна от PC-та към смартфони и таблети, както и от оборудване за сървърни зали и центрове в предприятията към облачни услуги.

Шефовете казват, че разделянето ще вдъхне нов живот на бизнеса и ще позволи на всяка компания да се фокусира върху своята работа. В изявление от сряда главният изпълнителен директор Мег Уитмън обяви, че е „по-убедена от всякога“, че разделянето ще създаде „две конкурентни компании, добре позиционирани да спечелят на съответните пазари и да донесат добавена стойност на своите акционери“.

Всичко това обаче води и до нови разходи. Ръководители на HP говореха за „ди-синергията“ от управлението на две отделни компании и за увеличени разходи, произтичащи например от работата на два отделни HR отдела, двама финансови директори, две централи. Тези „ди-синергии“ ще струват общо $400 млн. до $450 млн. годишно, разделени поравно между двете нови дружества, добавят от HP.

IDG News Service, Сан Франциско

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас