Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
01 юли
2015
 
 

Apple загуби обжалването на антимонополното дело за е-книгите

Постановлението на Федералния апелативен съд е още един провал в опитите на компанията да оправдае своите търговски практики при е-книгите

2642 прочитания

Апелативен съд се произнесе срещу жалбата на Apple, внесена по повод решението на долната съдебна инстанция, която постанови, че компанията носи отговорност за незаконна конспирация с издателите на електронни книги за изкуствено вдигане на цените им. Тричленен състав на щатския Апелативен съд гласува с 2 на 1 гласа срещу Apple.

Постановлението на Федералния апелативен съд е още един провал в опитите на компанията да оправдае своите търговски практики при е-книгите

Изразявайки мнението на мнозинството, съдия Дебра Ан Ливингстън заяви, че Apple е организирала заговор с книгоиздателите, потвърждавайки решението на окръжния съд от 2013 г. Делото бе заведено от Министерството на правосъдието на САЩ.

Прочетете още: Съдът: Apple нарушава антимонополното законодателство, сключвайки сделки с издателства

Освен това тя каза, че възбраната, наложена от съдията от Окръжния съд съдия Денис Коут, е подходящо и трябва да влезе в действие. Това е най-новият удар срещу Apple в проточилия се случай, който произтича от споразуменията на компанията с издателите при старта на нейния онлайн пазар за електронни книги.

По това време Amazon имаше доминираща позиция на този пазар, като често продаваше е-книги за $9,99, дори ако ги купуваше на едро от издателите на по-висока цена. Издателите не бяха доволни от тази ситуация и Apple им предложи алтернатива с iBookstore. Издателите можеха да слагат свои собствени цени, а Apple щеше да им даде процент от продажбите според ценовия модел на търговските агенти.

Като част от това споразумение издателите се съгласиха да спазват клаузата „най-облагодетелствана нация“, която изисква цените на електронната книжарница на Apple да са равни на най-ниската цена, която може да се открие на друго място. С други думи, ако Amazon продава една книга за $9,99, Apple ще е в състояние да направи същото. Това насърчава издателите да прехвърлят всички свои договори с търговци на е-книги като Amazon към модела на търговски агент, който според съда ще доведе до увеличение на цените.

Съдия Деби Джейкъбс не бе съгласна с мнозинството, като твърди, че Apple трябвало да работи с издатели за повишаване на цените, за да се конкурира с Amazon, и че не е правилно компанията да е отговорна за тайното споразумение с издателите.

Ливингстън не прояви голямо търпение да коментира разсъжденията на Джейкъбс, критикува нейните оправдания като неподкрепени от собствените аргументи на Apple и нямащи нищо общо с антитръстовото законодателство. Според нея, мнението на Джейкъбс „подкрепя концепция за контрол на пазара от доброволци (vigilantism) и че е напълно чужда на антимонополните закони.“

Не е ясно дали Apple ще продължи да обжалва решението. Тя може да поиска преразглеждане от Върховния съд на САЩ. В миналото шефове на компанията яростно защитаваха действията си, като твърдяха, че Apple не е направила нищо нередно. Apple не отговори на исканията за коментар.

В резултат на решението Apple ще трябва да плати на потребителите $400 милиона, като част от споразумението за уреждане на спора, което компанията постигна с купувачите на електронни книги и 33 главни прокурори. Компанията също така ще дължи на адвокатите по това дело допълнителни $50 милиона. Ако съдът бе отменил това решение, Apple не би дължала и цент. Стив Бермън, управляващ съдружник на адвокатска кантора Hagens Berman и водещ адвокат, представляващ потребителите в това дело, заяви, че е „доволен от обезщетението, което е успял да осигури“.

Новината се появява в ден, който би трябвало да е много добър за Apple. Компанията пуска своя музикална поточна услуга и интернет радиостанция. Навлизането й на пазара на поточна музика може да е предвестник на бъдещи антимонополни искове, тъй като главният прокурор на Ню Йорк и колегата му от Кънектикът разследват практиките на компанията при създаването на Apple Music.

IDG News Service, Сан Франциско

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас