Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
29 юни
2015
 
 

42 Mbps поддържа новата мрежа на Теленор България

Подмяната на мрежата бе толкова сложен проект, че все едно направихме мозъчна операция на шофьор в движение, каза Владимир Радойчич, СТО на Теленор България.

5030 прочитания

Владимир Владков

Новата мобилна мрежа на Теленор България осигурява до 42 Mbps в над 300 населени места у нас, покривайки 47% от територията на страната и 89% от населението на България. В останалата част от страната скоростта към клиента е до 21 Mbps, заяви на пресконференция главният изпълнителен директор на компанията Стайн-Ерик Велан. Вложените само през 2014 г. средства са около 160 млн. лв.

Ясен Гуев, директор корпоративна политика, Владимир Радойчич, СТО, Стайн-Ерик Велан, главен изпълнителен директор на Теленор България, и Спас Велинов, директор "Технологично планиране" в мобилния оператор.

Прочетете още: Теленор успя да вдигне приходите и печалбата си за Q1 2015

Проектът за тотална подмяна на радиомрежата (включително базовите станции), backhaul линиите, транспортната мрежа, както и основната опорна мрежа са завършили предсрочно само за 9 месеца. „Това се дължи на отличното планиране и превъзходната координация с партньорите ни от Huawei, проектът бе приключен по-рано от предвиденото без никакви сериозни неудобства за потребителите, заяви Владимир Радойчич, СТО на Теленор България. - Изпълнихме успешно изключително сложен проект, който може да се сравни с мозъчна операция на човек, управляващ автомобил с висока скорост. Не само че не катастрофира, но и в момента водачът има много повече възможности“, според цветущото сравнение на Радойчич.

Владимир Радойчич, СТО на Теленор България, връчва тениска с реклама на новата мрежа, на главния изпълнителен диреркетор Стайн-Ерик Велан

„Новата ни мрежа успешно премина важен тест по време на тежките снеговалежи през март, когато в много градове и села, най-вече в Южна България, мрежата на Теленор беше единствената връзка на хората и институциите с останалата част на страната. Това се дължи пак на доброто планиране, наличието на достатъчен енергиен резерв за захранване на базовите станции, включително дизел генератори, соларни панели и добри акумулатори. Не на последно нашите екипи по поддръжка на място също реагираха адекватно“,допълни той.

За да рекламира възможностите на новата си мрежа, Теленор предлага на абонатите си да изпробват възможностите за мобилен интернет, подарявайки им еднократен пакет от 500 MB на максимална скорост, валиден за период от 30 дни. Активирането на пакета става с безплатен SMS с текст START на кратък номер 500 или заявка през услугата MyMenu.

3G покритието на новата мобилна мрежа на Теленор България

Готовност за LTE

В новата мрежа е разгърната технологията SingleRAN, подменени са всички базови станции, така че операторът може да стартира LTE услуги, ако получи нужния й честотен ресурс. “Очакваме Комисията за регулиране на съобщенията да завърши процеса по разпределение на допълнителния честотен спектър в обхвата 1800 MHz, за да можем да започнем да предлагаме и 4G услуги. Ако се окаже, че наличният ресурс е по-малък от заявения от операторите, очакваме регулаторът да обяви търг за свободните честоти, както изисква българското законодателство”, допълни Велан.

151% скок на мобилния трафик от данни регистрирахме в периода март 2014 г. до май 2015 г., заяви Спас Велинов, отговарящ за технологичното планиране в Теленор България.

Скок на мобилния трафик

„151% скок на мобилния трафик от данни регистрирахме в периода март 2014 г. до май 2015 г. По-високите скорости, предоставяни от мрежата на Теленор, бяха усетени от нашите потребители и те все по-често ползват разнообразни мобилни приложения”, заяви директорът „Технологично планиране“ на Теленор Спас Велинов. Трафикът от Facebook например е скочил с 200% от май 2014 до май 2015 г., а видео трафикът (предимно от YouTube, но също от Vbox7 и други сайтове) е скочил 7 пъти. Ръст има и на трафика от браузване, от други Google услуги, както и от приложението Viber, каза Велинов. След подмяната мрежата в София осигурява със 125% по-висока скорост за сваляне и 101% по-голяма на качване на съдържание, а в Бургас скоростите от и към интернет са се подобрили съответно със 152% и с 239%, допълни Велинов.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас