Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Хардуер
22 юни
2015
 
 

IDC: Временен спад на пазара на тънки клиенти в ЕМЕА

4187 прочитания

С 10,2% се е свил пазарът на тънки клиенти в региона ЕМЕА (Европа, Близкия изток и Африка) през първото тримесечие на насатоящата година, спрямо аналогичния период на 2014-та. Общо продажбите на такива устройства са достигнали 438 хил. бр., отчита анализаторът IDC.

Според компанията Windows XP е “подхлъзнала” пазара в Западна Европа, довеждайки до ранно обновяване на техника през 2014 г. Благодарение на това продажбите са надскочили дългосрочния си ръст с 5-7 процентни пунта. В резултат в началото на 2015 г. са налице по-малко проекти и слабо търсене, като очакванята са това да е само временен ефект.

В Западна Европа пазарът на тънки клиенти е спаднал с 13,3% през първите месеци на 2015 г. В същото време стимулите за дългосрочен ръст в сегмента, като виртуализацията, преминаването от компютри към терминални устройства и др., продължават да влияят на развитието на пазара. В сравнение първото тримесечие на 2013 г. ръстът при доставките е 10 на сто. Очаква се през последната четвърт на годината пазарът да се върне към “стабилен едноцифрен ръст”.

Прочетете още: Пазарът на таблети в ЦИЕ наближава насищане

В Централна и Източна Европа свиването от 16,3% е в рамките на очакванията, имайки предвид ситуацията в Русия и Украйна, като свиването в тези страни изпреварва ръста в Централна Европа, посочват още от IDC. Очакванията са тази тендция да се запази през 2015 г.

Енергичните продажби Южна Африка и Мороко са били водещи в Африка, докато Близкия Изток е демонстрирал смесени резултати.

От анализатора очакват цялостният пазар в региона CEMA (Централна Европа, Близкия изток и Африка) да продължава да бъде волатилен през 2015 г., повлият от различни политически и икономически нестабилносто. Ниските цени на петрола, които ускоряват иконмическото развитие в Западна Европа, ще са пречка пред ивестициите в траните, богати на този ресурс. Ескалирането на военните конкфликти в Ирак, Сирия и Украйна пък ще създадат средносрочни рискове пред икономическото развитие в региона.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас