Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Център за данни
19 юни
2015
 
 

Google с детайли за собствените си мрежови решения

Ръстът на трафика в центровете за данни на компанията изпреварва закона на Мур.

6014 прочитания

Интернет гигантът Google изгражда собствени софтуерно дефинирани центрове за данни вече 10 г. Той е принуден да прави това, тъй като традиционните решения не могат да се справят с мащабите на това, което по същество са компютри с размер на складове.

До момента компанията не е споделяла много за своята вътрешно разработвана инфраструктура, но един от ръкводителите от екипа й в тази насока предостави някои детайли в размките конференцията Open Network Summit, както и в блог пост.

Прочетете още: Франция към Google: Правото да бъдеш забравен важи навсякъде

Дизайнът на мрежите, на базата на които са изградени центровете за данни на Google, предлага максимален капацитет от 1,13 петабита в секунда. Това е 100 пъти повече спрямо първите подобни инсталации, които гигантът разработи преди 10-ина години. Мрежата е с йерархична топология с три нива суичове, които използват стандартни чипове. Управлението не е поверено на обикновени протоколи, а на софтуер, който обединява всички суичове в едно виртуално устройство.

Мрежата е критична за центовете на данни на Google, където задачите се разпределят в масиви от изчислителни и сторидж ресурси, споделя Амин Вахдат, мрежови технически ръководител в компанията. Мрежата е това, което позволява да се извлече най-доброто от всички тези компоненти. Обаче нуждата от капацитет в центровете за данни на Google е нараснала толкова бързо, че конвенционалнте рутери и суичове просто не се справят.

“Обемът на трафика, който трябва да доставяме до нашите сървъри, изпреварва дори Закона на Мур”, обяснява Вахдат. През последните 6 г. той е нараснал 50 пъти. В допълнение към следването на темпото на развитие на компютърната изчислителна мощ, мрежите ще трябва да предлагат дори по-висока производителност, за да се възползват от бързите технологии за съхранение на данни, използващи флаш и енергонезависима памет.

“Нямаме възможност да закупим, на никаква цена, мрежа за центрове на данни, която би посрещнала нуждите на нашите разпределени системи”, продължава Вахдат. Управляването на 1000 отделни мрежови устройства прави центровете на Google по-сложно, а заменянето на цялата мрежа би смутило прекалено неговата работа.

Затова от компанията започват изграждане на собствени мрежи, използвайки обикновен хардуер, който се управлява централизирано от софтуер. Тя е използвала топология, наречена Clos – мрежова архитектура, предлагаща по няколко връзки между устройствата. Софтуерният пакет, който управлява всичко това, е разработен в самата Google, но работи през протокола с отворен код OpenFlow.

Компанията е стартирала и проект, наречен Firehose 1.0, който не е бил имплементиран, но е донесъл нови знания. По думите на Вахдат по това време не е имало добри протоколи, поддържащи повече от една връзка между крайните точки, както и мрежови пакети, така че в Google са разработили свои решения. В момента в нея се изпозлва вече пето поколение собствена мрежа, наречена Jupiter, предлаща 40-гигабитови етърнет връзки, top-of-rack окабеляване, агрегация и вътрешна комутация.

Дизайнът позволява ъпгрейдване на мрежата без това да нарушава работата на центъра за данни, обяснява Вахдат. “Трябва постоянно да освежаваме своята инфраструктура, да ъпгрейдваме мрежата, като старите решения съжителстват с новите.”

В момента Google отваря мрежовата технология, върху която работи от 10 г. така че и други разработчици да имат достъп до нея.

“Нещото, за което искрено се надяваме, е следващата страхотна услуга да използва тази инфраструктура и мрежата, която върви с нея, без да се налага да я изобретяваме”, заключва Вахдат.

Преди няколко месеца Google публикува и клипче, в което повдигна завесата, показвайки накратко какво представляват центровете й за данни:

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас