“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ћалък и среден бизнес
12 юни
2015
 
 

43 »“ фирми от ≈вропа ще получат И150 000 по проект FRACTALS

Ѕј— ќћ е партньор по проекта FRACTALS (Future Internet Enabled Agricultural Applications)

6351 прочитани€

43 малки и средни предпри€ти€ и уеб предприемачи ще получат безвъзмездна финансова помощ в размер до 150 000 евро за разработване на софтуерни приложени€ в областта на селското стопанство, базирани на платформата „»нтернет на бъдещето“ (FIWARE). “ова е възможно благодарение на проекта FRACTALS (Future Internet Enabled Agricultural Applications), по който Ѕългарската асоциаци€ на софтуерните компании (Ѕј— ќћ) е партньор. ќбщи€т размер на грантовата подкрепа по проекта възлиза на 5,52 милиона евро.

ѕроектът FRACTALS е един от 16-те акселератора, финансирани по ѕрограма FIWARE ACCELERATOR (Future Internet Accelerator Programme) на ≈вропейската комиси€, с бюджет от 80 млн. евро.

¬следствие на проведена процедура на набиране на проекти (активна в периода 30 ноември 2014 г. - 28 февруари 2015 г.) и оценка на постъпилите предложени€ от страна на независими експерти, б€ха сключени договори с 43 ћ—ѕ и уеб предприемачи (сред които 7 стартиращи иновативни компании) от 12 европейски държави.

ѕрочетете още: 24,43 млн. лв. сертифицирани инвестиции за 2 години в »“ и BPO

јкселераторът FRACTALS постигна значителен успех и в привличането на компании от региони в ≈вропа, които не са били сред активните участници в предходните две фази по ѕрограмата Future Internet Public-Private Partnership (FI-PPP).

‘инансираните проекти стартираха в началото на юни 2015 г. и в предсто€щите девет месеца европейските малки и средни »“ предпри€ти€ и уеб предприемачи ще реализират иновативни FIWARE базирани приложени€ за селскостопански€ сектор, в следните области: управление на стопанства, оптимизиране отглеждането на растителни култури и животновъдство, създаване на селскостопански бизнес отношени€, пчеларство, отглеждане на плодове и зеленчуци, оптимизаци€ при употребата на торове и напо€ване в селското стопанство, др.

¬ рамките на процедурата за набиране на проектни предложени€, б€ха получени 269 предложени€ от 26 държави (√рафика є 1). —лед н€колко етапа на оценка, извършена от над 100 независими експерта от ц€ла ≈вропа, б€ха сключени договори за безвъзмездна финансова помощ с 43 кандидати от 12 държави (разпределението по страни е представено в √рафика є 2), чрез които ще се подпомогне по-нататъшно използване на FIWARE технологиите за създаване на пазарно приложими софтуерни решени€ за селското стопанство, една от стратегическите приоритетни области на ≈вропа.

√рафика 1. –азпределение на подадените проектни предложени€ по държави

 

√рафика 1. –азпределение на подадените проектни предложени€ по държави

ќбщи€т размер на бюджета на всички постъпили проекто-предложени€ възлиза на 30 милиона евро, като 257 от т€х са били допустими за финансиране (95,5%) и съответно са преминали техническа и финансова оценка, ко€то приключи в кра€ на месец април 2015 г. ƒве трети от допустимите проекто-предложени€ (176) са посочили бюджет, по-висок от 100 000 евро, а средно за€вени€т бюджет на проект е приблизително 115 000 евро. ¬ажно е да се подчертае, че висок процент от подадените проекто-предложени€ са получени от компании и предприемачи, базирани в страни извън шестте държави - партньори по проекта (113 проекта, над 40 % от общи€ брой).

ѕродължителността на одобрените за финансиране проекти варира от 5 месеца (1 договор) до 9 месеца (34 договора – 77 %).

√рафика є 2. –азпределение на сключените договори за безвъзмездна финансова помощ по държави

 

√рафика є 2. –азпределение на сключените договори за безвъзмездна финансова помощ по държави

ѕетте държави с най-гол€м брой сключени договори за безвъзмездна финансова помощ са: —ърби€ (13), √ърци€ (12), Ѕългари€ (4), »тали€ (3) и ”нгари€ (3).

 омпаниите от Ѕългари€, спечелили проект към акселератора FRACTALS са: „√рафуер“ ќќƒ, „ћќћј“ ≈ќќƒ, „Ќемечек“ ќќƒ и „—ентърћайн“ ≈ќќƒ.

ѕартньори по проекта са 9 организации от 6 държави: ‘онд за развитие на автономна провинци€ ¬ойводина (—ърби€) – координатор по ѕроекта, ”ниверситета в Ќови —ад - Biosense Center (—ърби€), » “ клъстер ¬ойводина (—ърби€), ATOS (»спани€), јтински национален университет (√ърци€), DLO (’оланди€), јсоциаци€та на » “ компаниите в —еверна √ърци€ (√ърци€), јсоциаци€та на софтуерните индустриалци YASAD (“урци€) и Ѕългарска асоциаци€ на софтуерните компании - Ѕј— ќћ (Ѕългари€).

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас