Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
07 юни
2015
 
 

Спадът на PC бизнеса отнема от блясъка на Computex

Computex все по-трудно открива фокуса си, опитва се да допълни спадащият PC бизнес с новият пазар на Интернет на нещата.

4181 прочитания

В Тайван тази седмица се проведе 35-ото годишно търговско изложение Computex, но събитието не се развива добре. Вълнуващите новини бяха малко, тълпата от посетители беше по-рехава, а на щандовете нямаше много продукти, които да генерират въодушевени коментари, познати от минали години.

Computex все по-трудно открива фокуса си, опитва се да допълни спадащият  PC бизнес с новият пазар на Интернет на нещата.

За PC индустрията Computex е най-голямото събитие през годината. Тайванските компании произвеждат повечето персонални компютри в света, включително продаваните под много известни марки. Computex е мястото, на което Intel и AMD обявяват новите си процесори, а конкуриращи се технологии за памети и интерфейси водят битка за надмощие.

Прочетете още: Един порт ще ги владее: Thunderbolt 3 и USB Type-C стават едно

Входът на изложбената зала Nangang, където се провежда изложбата Computex

В днешно време обаче малко са хората, които чакат със затаен дъх новини за най-новите компютри. На тяхно място са смартфони и таблети заедно с приложенията и услугите, които работят върху тях. Невероятният успех на iPhone прати ИТ индустрията на Тайван в търсене на нова идентичност, и то все още не е намерило такава.

Acer използва своя хардуер, за да се насочи към по-корпоративни области, включително обучаване на педагози за програмиране на роботи.

Acer aBeing One, хардуерна платформа за разработка на IoT продукти

Тази криза на средната възраст бе очевидна в шоуто тази седмица. Двата най-големи производители на компютри от островната държава, Acer и Asus, говореха повече за облачни услуги и за Android базирана носима електроника, отколкото за основния си бизнес с продажбата на лаптопи.

Intel и Microsoft все още са тук, но шоуто в Тайпе вече не е толкова важно за тях, както беше навремето. На практика най-голямата новина от тази седмица за Windows 10 – датата, на която новата операционна система ще бъде пусната, се появи в блог дни преди пресконференцията на Microsoft в Тайпе.

Главните изпълнителни директори на Intel и Microsoft бяха в Азия наскоро, но не посетиха Computex. Вместо това те пътуваха за Пекин седмица преди това, за да участват в първото шоу на Lenovo TechWorld, позирайки за селфи с шефа на Lenovo.

Щандът на Asus на Computex.

С разгръщането на Китай и Южна Корея като ИТ двигатели засили натиска върху Тайван. Благодарение на Samsung Южна Корея днес е основен производител на смартфони и чипове. Основателят на Acer Стан Ши дори се пошегува на Computex, че Корея е станал враг на всички.

Основателят на Acer Стан Ши вляво

Дори гигантът в полупроводниковото производство Foxconn, който прави много от компютрите и смартфоните в света, тези дни говори съвсем малко за компютри. Вместо това компанията се фокусира върху роботи, електромобили и облачни услуги.

Със сигурност новите PC-та все още по щандовете на Computex заедно с хубави момичета. Но ако Computex е барометър за пътя на развитие на тайванската ИТ индустрия, то определено посоката е Интернет на нещата (IoT).

За съжаление IoT пазарът е все още в детска възраст и доставчиците не са наясно каква роля ще могат да изпълняват.

Тайванската ST&T Electric Corp. прави смарт уреди за бита от няколко години, но мениджърът в компанията Виктор Тсай, призна, че пазарът изчаква разработката на IoT стандарти и видовете екосистема за смарт дома, които ще изградят Google и Apple. „Вече не става дума за производството на хардуер. Бъдещето е в софтуера“, добави той.

Щандът на Gigabyte на Computex

Други тайвански доставчици като Acer и производителят на чипове MediaTek също говореха за Интернет на нещата по време на шоуто. И двете фирми създават хардуер и услуги, които ще им позволят да си сътрудничат с други доставчици за изграждането на смарт джаджи, например контролирани през интернет чайници или умни колани, носени от възрастни хора, така че да се проследява тяхното местоположение.

IDC очаква пазарът на IoT продукти и услуги да достигне $1700 милиарда през 2020 г., сериозен скок спрямо нивото от 2014 г., оценявано на $656 милиарда.

„Не знам дали ще е достатъчно, но една промяна на името Computex може би ще помогне. Защо да не стане IoT-Tex”, казва Браян Ма, анализатор от IDC.

Много от IoT продуктите, показани на Computex 2015, са насочени към тесни нишови пазари. Един производител показа уред за подаване на котешка храна, снабдено с видеокамера и софтуер за лицево разпознаване, които гарантират, че ще се храни „правилната котка“.

Само времето ще покаже дали IoT ще стане основен бизнес за Тайван или е само временна прищявка.

IDG News Service, Пекин

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас