Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
03 юни
2015
 
 

Мтел с пети сертификат за 3G мрежата си

Според документа на NET CHECK мрежата на Мтел поддържа с 10% по-висока средна скорост на сваляне на данни.

2835 прочитания

Сертификат за „най-бърза 3G мрежа за даунлоуд в България“ получи за пета поредна година Мтел. Той е издаден от германската компания за контрол на качеството на мобилните оператори Net Check , чийто експерти тестват всяка година мобилните телеком мрежи у нас.

Резултатите от проучването на Net Check се базират на над 5000 теста, направени през март и април тази година в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен. Според тях, мрежата на Мтел поддържа над 10% по-висока средна скорост при сваляне на данни в сравнение със следващата по скорост мрежа, твърдят от Мтел.

В момента базовите станции на телекома, които поддържат режим HSPA Dual Carrier, осигуряващ скорост към клиента до 42 Mbps, покрива близо 70% от населението. В цялата 3G мрежа на Мтел скоростта на сваляне на данни е до 21 Mbps.

Прочетете още: Мтел пак получи сертификат за най-бърза 3G мрежа в страната

Операторът завърши в началото на тази година модернизацията на 3G мрежата си, а в края на април приключи и с обновяването на 2G мрежата. Целта на цялата операция е изграждане на единна мрежа за радиодостъп (single RAN), при която една и съща базова станция обслужва различни технологии – 2G, 3G и 4G. „Така мрежата е подготвена за по-лесно въвеждане на LTE, което се очаква да стане в следващите 3 години“, обясняват от Мтел.

До края на 2015 г. планираните инвестиции на телекома са за над 150 милиона лева, с които ще бъде развивана и оптимизирана както мобилната, така и фиксирана мрежа, а освен това ще бъдат разработени нови продукти и услуги, добавят от телекома.

CW/Б

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас