“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | »нтернет
12 май
2015
 
 

«аработи обществени€т съвет към ћ“»“— за домейна .бг

¬ ≈кспертни€ обществен съвет по интернет управление участват 30 представители на държавата, регулаторите, научни и браншови организации, граждански и интернет сдружени€, а председател е ¬алери Ѕорисов.

3800 прочитани€

30 участника включва нови€ обществен експертен съвет по въпросите на интернет управлението, създаден към министъра на транспорта, »“ и съобщени€та »вайло ћосковски, об€виха от ћ“»“—. ѕредседател на съвета е зам.-министър ¬алери Ѕорисов, а в експертната структура участат представители на министерства, регулаторни органи, научни и браншови организации, граждански и интернет сдружени€.

¬ ≈кспертни€ обществен съвет по интернет управление участват 30 представители на държавата, регулаторите, научни и браншови организации, граждански и интернет сдружени€, а председател е ¬алери Ѕорисов.

—ъветът тр€бва да приеме изготвените от работната група проекти на „ѕринципи и изисквани€ за регистраци€ на имена в интернет областта .бг (IDN ccTLD .бг)” и „ћетодика за оценка на предложени€та на кандидатите за –егистър на домейн от високо ниво на кирилица „.бг“. ƒвата документа са качени на интернет страницата „≈лектронна демокрац舓, част от правителствени€ портал за достъп до електронни услуги, допълват от ћ“»“—. “е са били представени и на първото работно заседание експертни€ съвет, проведено в кра€ на април, и сега са на етап обсъждане.

ѕрочетете още: —лед 5 г., кирилски€т домейн бг получи одобрение от ICANN

ќдобрението им тр€бва да стане в кра€ на май. Ќа базата на тези документи ще бъде извършен подборът на кандидатите за избор на администратор на регистър. “акъв администратор е нужен, за да може да се ползва на практика национални€т адрес „бг“. ƒомейнът на кирилица бе одобрен от международната »нтернет организаци€ за имена и адреси (ICANN) през октомври 2014 г., или почти 5 г. след първоначално подадената за€вка.

Ѕългари€ беше първата държава, официално декларирала своето желание да регистрира свой домейн от първо ниво на кирилица. ICANN об€ви бърза процедура за регистраци€ на национални домейни на кирилица и други азбуки, различни от латинската, на 16 ноември 2009 г. «а€вката за регистраци€ бе изпратена от ћ“»“— в ICANN на 19 февруари 2010 г. ѕоследваха н€колко отказа заради визуална прилика на „бг“ със съществуващи вече домейни на латиница.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т
ѕреглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

ѕреглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

 акви нови и интересни неща може да ни разкаже ѕламен Ѕоев от ≈лит —офтуер

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

»нтервю с ƒжен Ћупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференци€та DevReach 2018

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас