Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет
08 май
2015
 
 

Uber ще наддава за картографския бизнес Here на Nokia

Uber се стреми да намали зависимостта си от Google, въпреки че Google Ventures е инвеститор в таксиметровата компания.

7546 прочитания

Uber Technologies е направила офертно предложение за картографския бизнес Here на Nokia, като целта й е да намали зависимостта й от Google, според публикации в пресата.

Uber се стреми да намали зависимостта си от Google, въпреки че Google Ventures е инвеститор в таксиметровата компания.

Nokia обяви миналия месец, че обмисля възможността за отделяне на Here в отделна фирма. Финландската компания направи изявлението същия ден, в който разкри плановете си да придобие своя конкурент Alcatel-Lucent, а това доведе до спекулации, че тя иска да продаде Here, за да се фокусира върху основния си бизнес с телеком оборудване.

Прочетете още: Nokia купува Alcatel-Lucent за €15,6 млрд.

Компанията за онлайн таксиметрови услуги е направила предложение на стойност $3 млрд., според публикацията в New York Times. Офертата се конкурира с друго предложение, направено от консорциум от немски автомобилопроизводители, включително BMW, Audi и Mercedes-Benz, които могат да разчитат на финансова подкрепа и от китайския гигант Baidu.

В момента Uber разчита на данни, получени от Google Maps, Apple и други източници., както и на собствена онлайн информация. През март Uber обяви, че ще придобие deCarta, компания за картографски услуги в Сан Хосе, Калифорния. Технологията на DeCarta може да помогне на хората, ползващи услугата за автомобилния ресурс UberPool, тъй като за нея има нужда от по-комплексни маршрутни данни в сравнение с редовните таксиметрови превози.

Uber се дистанцира от Google в други области. През февруари Uber каза, че си сътрудничи с Университета Carnegie Mellon за съвместни научноизследователски разработки на транспортни технологии, фокусирайки се предимно върху картографските услуги, безопасността на колите и автономните пътувания. В тези области Google също активно инвестира. Същевременно дружеството за рискови инвестиции Google Ventures на интернет гиганта е сред инвеститорите в Uber.

Друга оферта, подадена от неназован частен инвеститор, също е подаден за Here, но се очаква Nokia да обяви продажбата на този бизнес до края на май, пише още NYT.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас