Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Startup интервю
08 май
2015
 
 

Българска платформа за групово финансиране набира скорост

Tramplin.bg помага за изпълнението на обществено полезни проекти.

8989 прочитания

Като всяка добра идея и тази за Tramplin.bg възникна случайно и спонтанно, обяснява съоснователят на българската платформа за публично набиране на средства за обществено полезни проекти Александър Топалов. Заедно с неговия бивш колега от Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна Слав Панайотов, те решават да се отдадат на идеята за създаване на българска платформа за групово финансиране (crowdfunding), но не прехвърлят механично добрите световни практики, а „побългаряват“ в добрия смисъл на думата модела, за да бъде той успешен и да се радва на устойчиво развитие. И двамата съоснователи не са програмисти по образование, а са хора с опит в бизнеса и маркетинга, предприемачи по душа.

Бях се насочил към определен тип бизнес, търсех си продукта, с който искам да се занимавам, и съвсем случайно попаднах на подобен продукт, но той беше поместен в международна платформа. Стана ми любопитно какъв е принципът на действи и как точно се извършва финансирането на такива проекти, защото до този момент само бях чувал как работи crowdfunding. В световен мащаб Crowdfunding индустрията за 2014 г. е генерирала финансов ресурс в размер на 16,4$ милиарда. Започнах да се ровя и ми хрумна идеята, че това е приложимо и добро като алтернатива на всякакъв друг род финансиране, познат в България“, обясни Топалов.

Идеята се заражда през август 2014 г., а платформата стартира официално от февруари 2015 г.

Прочетете още: Астронавтите също плачат: Стартъп разговор от Predpriemachite.com

С течение на времето съоснователите на новата платформа осъзнават, че копирането на световния модел – колкото и да е добър той, в родната действителност няма да сработи. 6-7 месеца след зараждането на идеята, подготвителни дейности и разработване и адаптиране на модела се ражда Tramplin.bg. Проектите, които се публикуват в платформата, са единствено с обществено полезен характер.

Идеята на crowdfunding много допадна на мен и на Слав, защото той не е просто един бизнес, от който хората да богатеят, а бизнес, който се уповава на социалния модел, където хората са движещата сила, те определят продукта на дадения бизнес“, посочи Топалов.

Към момента основният екип от ентусиасти, работещи за платформата, наброява 6 души, включително двамата й основатели.

Решихме да започнем с нещо познато като материя за българина и предвид факта, че в България вече се заражда социално общество, което според нас търси правилния инструмент за своята изява, се насочихме към обществено полезните дейности и идеи. Постепенно доразвихме и адаптирахме модела, като той непрекъснато е в процес на доработка и усъвършенстване, защото постоянно внедряваме нови идеи“, каза Топалов.

Tramplin.bg работи на основата на познатия crowdfunding принцип – All or nothing, т.е. по всеки публикуван проект се определят сума и срок за набирането й, като Александър Топалов беше категоричен, че ако в края на периода търсените средства не са налични, проектът бива обявен за неуспешен.

Илюстрация: David Castillo Dominici, FreeDigitalPhotos.net.jpg

Илюстрация: David Castillo Dominici, FreeDigitalPhotos.net.jpg

Искам да подчертая, че сме безкомпромисни към определянето на проектите за успешни или неуспешни. Ако дори 99,9% от целевата сума бъде изпълнена, проектът е неуспешен и системата автоматично връща всички средства в сметките на дарителите, откъдето те могат да си ги изтеглят обратно. Така хората, които подкрепят проекти, получават гаранция за истинското и качественото изпълнение на проектите. От друга страна, за да ограничим рисковете от злоупотреби, първо „пресяваме“ проектите, преди да ги публикуваме в платформата, с помощта на консултанти и юристи. Допълнително подписваме договорни отношения с неговия създател, който гарантира, че той ще изпълни идеята си. Освен това, ако кампанията бъде успешна и 100% от желаната сума бъде набрана, средствата не се превеждат директно по сметката на инициатора на проекта, а се прехвърлят поетапно. По този начин фондонабирателят поема отговорност и рискът от злоупотреби се свежда до минимум“, разкри Топалов.

По думите на създателите на Tramplin.bg, те не печелят от самата платформа. Ако проектът набере желаната сума, се начисляват единствено проценти, за да се изчистят отношенията с доставчиците – основно платежни оператори, за данъци и такси и за поддръжка на платформата.

Изпълнението на тази платформа е основа и за следващия проект на екипа – Krile.bg. Тя представлява българска платформа за групово финансиране на стартиращ бизнес, креативни идеи и иновации.

До момента в Tramplin.bg са публикувани 10 проекта, а в Krile.bg – 3.

Винаги съм бил на мнение, че човек трябва да грабва всяка възможност, защото добрите идеи рано или късно си намират подслон и се реализират“, уверен е Александър Топалов.

За промотиране на Tramplin.bg екипът е спечелил субсидия от Google.

В момента разчитаме изцяло на собствено финансиране и сили. Както всеки стартъп, и ние сме отворени за преговори, но не разчитаме на външно финансиране. Надяваме се платформите да започнат да се самоиздържат“, обясни Топалов.

Шрихи от пейзажа

Припомняме, че в българското виртуално пространство се появиха различни инициативи и платформи за добротворчество, някои с благородна цел, други – с бизнес насоченост, като някои от тях не просъществуваха.

Неуспели проекти

В началото на 2013 г. българската компания Бгининг ООД стартира нов сайт за групово финансиране на бизнес, социални и културни проекти – BGINING, който имаше за цел да помогне на българските предприемачи, артисти, културни дейци, неправителствени организации или просто активни граждани да се възползват от предимствата на явлението споделено финансиране (crowdfunding).

През април 2011 г. у нас официално бе представена и стартира първата българска онлайн платформа за задружно финансиране на авторски проекти със социален и културен ефект Start.Zadrujno.bg, създадена и управлявана от екипите на сайта за групово пазаруване Zadrujno.bg и МОИТЕ ПАРИ.

Успешни примери

Една от най-новите инициативи е TimeHeroes.org - „платформа за доброволчество, която свързва хората, които искат да помагат, с каузите, които имат нужда от подкрепа.“ Проектът получи подкрепа от страна на The Charles Stewart Mott Foundation и The European Economic Area (EEA) Grants and Norway Grants. Потребителите могат да се включат в мисии, да помагат чрез уменията си, или да създават мисии.

Друг интересен нов проект е Ятото (Yatoto), която платформа работи отчасти като социална мрежа и споделяме 90% от възобновяемите си реклами с потребителите, а хората помагат за реализирането на социално значими идеи, избирайки проекти и каузи. Всяка седмица, докато правят добро, потребителите могат да получат 1 000 лв. за себе си и своите идеи, 2 000 лв. за проекти на хора или 2 000 лв. за проекти на хора.

Интересен проект в областта на кариерното ориентиране е начинанието на Фондация "Мечти в действие" WishBOX, което самите създатели наричат „уеб дестинацията за постигане на лични, академични и професионални мечти“. Уеб платформата цели да мотивира, информира и вдъхновява младите българи при избора и подготовката им за кариера като създава забавни ресурси и запознава младежите с положителни ролеви модели.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас