Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
29 апр
2015
 
 

HP с лаборатория за технологични и бизнес процеси в София

Гост по време на откриването на инсталацията бе премиерът Бойко Борисов.

4121 прочитания

Високо технологична лаборатория (център за данни) откри Хюлет-Пакард (HP) в София. По думите на Теодор Хампарцумян, директор на центъра за отдалечени услуги на HP за Германия, Швейцария и Австрия, цялостната работа по изграждането й се е случила в продължение на около 2 г. Лабораторията ще се използва не само от служителите на HP по време на тяхната работа с клиенти, но и ще е на разположение на няколко учебни заведения. “Тя ще представлява платформа, която ще даде възможност на студентите да добият опит с възможно най-новите технологии”, обясни той.

Според HP лабораторията е нейната “най-голяма инвестиция от този вид” в Европа. За откриването на инсталацията в представителството на компанията гостува министър-председателят на България Бойко Борисов. Той обяви, че благодарение на HP обратно в страната са се завърнали около 1500 специалисти. Според него ролята на държавата в привличането на компании като HP пък е в осигуряването на “най-ниските данъци в ЕС”.

Бойко Борисов, Теодор Хапарцумян и Ираван Хира по време на откриването на лабораторията на HP в София.

Прочетете още: Колежът по телекомуникации и HP с обща академична програма

Гост на събитието бе и Марси Райс, посланик на Съедините щати у нас. Тя определи лабораторията като пример за ръста в двустранната търговия и инвестициите между двете страни. По думите му, през 2014 г. стойността на търговията между тях е отбелязала 17% ръст спрямо 2013 г., достигайки 960 млн. долара.

“Когато HP реши да инвестира в България, признавам си, нямахме такива големи планове и не знаехме, че страната ще се превърне във водещо място при информационните технологии”, сподели Ираван Хира, генерален директор на Хюлет-Пакард за България. Той описа инвестицията като пореден израз на доверието на компанията към страната.

Лабораторията струва на компанията над 10 млн. лв. и e предназначена за симулиране на технологични и бизнес процеси и професионално усъвършенстване на експертите на компанията в България.

Академични институции като Технически университет – София, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Нов български университет и Софийска професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов” ще могат да използват технологичните ресурси на лабораторията за обучение на студенти и развитие на свои проекти.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас