Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD |
28 апр
2015
 
 

Проектът eSkills ще координира инициативите за е-уменията

В бъдеще учебните програми за училища и детски градини ще са базирани на 8 ключови компетентности, включително дигиталните умения, пише в новия проектозакон за предучилищно и училищно образование.

6491 прочитания
Страница 4 от 4

Инициативност и от бизнеса

Преди няколко години като стартираща компания трудно намирахме специалисти, обяснява Доброслав Димитров, главен изпълнителен директор на Империя Онлайн и съосновател на програмата „ИТ Талант“. - Като пускахме обява за програмист, идваха по двама човека, и то най-често случайно. Успявахме да привлечем добри специалисти само чрез техни приятели, работещи при нас, и то ги взимахме от други фирми. Затова се запитахме толкова ли е трудно да станеш програмист. И тъй като ИТ бизнесът е изключително динамичен, не можем да чакаме някой отвън – държавата или образованието да ни помогне. Проведохме експеримент – безплатно обучение на 40 човека. За тях се явиха над 650 желаещи. 2 г. по-късно чрез ИТ таланти обучаваме по 160 човека, а на всеки 6 месеца добавяме нови компании към инициативата“, заяви Димитров. При последния подбор на курсист са тествани 2200 човека чрез специална онлайн платформа, от тях 400 са преминали на присъствен тест, а топ 300 от тях са извикани на интервюта с HR специалистите.

Бизнесът дава парите за обучението, от хората се иска да имат желание за работа и старание при обучението. „Не заместваме университета , той дава среда, в която се събират млади и амбициозни хора. Ние можем да дадем „занаятчийство“, професия, нещата, които ти трябват, за да работиш“, допълни шефът на Империя Онлайн.

Ралица Василева, Асоциация "Родители", Доброслав Димитров, CEO на Империя Онлайн, Ивайло Къцарков, Мусала Софт, и Весела Калъчева, изпълнителен директор на БАИТ

Ралица Василева, Асоциация "Родители", Доброслав Димитров, CEO на Империя Онлайн, Ивайло Къцарков, Мусала Софт, и Весела Калъчева, изпълнителен директор на БАИТ

„Човек учи, за да може да работи. Затова един от основните въпроси, които трябва да изяснят HR специалистите при подбора на хора за безплатните курсове, са дали са работили, на 29 г. трудно се създават трудови навици, смята Димитров. - Университетите все още трудно съчетават работата с ученето. Хората изкарват и магистратура и вече са супер квалифицирани, но без един ден трудов стаж на 26 г. все едно започват от нулата. Затова е много важно програмата на университета да е такава, че да дава възможност да работят почасово. Бизнесътт отдавна иска от МТСП да регламентира възможността българите да работят почасово, като в САЩ, а у нас са дефинирани само правила за половин работен ден.“

Бизнесът трябва освен технологии, да създаде и среда те да се ползват, затова предлагаме софтуерно решение и обучение на учителите, които да развиват дигиталните умения на учениците, коментира Кристина Щерева, маркетинг мениджър на Samsung България,  образователните инициативи на компанията. Сред тях са създадените смарт класни стаи в много училища. „На много места фирмите купуват техника, реновират стаите, а след година се оказва, че те стоят заключени, защото учителите не знаят как да ги ползват“, обяснява Щерева. Учителите трябва да си служат чрез методите на интерактивното обучение, което подобрява със 75% възприемането на информацията от децата. Това е правилната посока – да се стимулират учителите да ползват нови технологии за максимално възприемане на съдържанието. Разработваме и дигитална платформа , така че учителите да дават обучение на все повече ученици“, добави Щерева.

В партньорство с ТУ Варна и СУ „Св. Кл. Охридски“ са оборудвани зали за курсове за обучение по разработка и дизайн на мобилни приложения. Освен лектори от ИТ компании (вкл. Мусала Софт), които практикуват и са част от бизнеса, са поканени и специалисти по развитие на бизнес умения. За 2 седмици са събрани над 140 желаещи, от тях най добрите младежи са се обучавали 6 до 8 седмици, които за кратко време са получили практически умения, за да се реализират на пазара на труда. След първия курс 75% от курсистите веднага са започнали работа. В момента с ТУ-Варна се провежда още един курс по Java технологии.

„Стремим се да разширяваме партньорствата с университетите, за да дадем на младите хора най-доброто за стартиране на кариера, казва Щерева. - Теоретичните умения от университета са недостатъчни за работодателя, той не иска да инвестира в допълнителни обучения, за да е полезен младежът за бизнеса му. Посланието към младите хора у нас е – има много безплатни курсове, други са безвъзмездни, освен това получавате сертификат от университета, който допълва вашето портфолио пред бъдещи работодатели“.

1234
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас