Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD |
28 апр
2015
 
 

Проектът eSkills ще координира инициативите за е-уменията

В бъдеще учебните програми за училища и детски градини ще са базирани на 8 ключови компетентности, включително дигиталните умения, пише в новия проектозакон за предучилищно и училищно образование.

6487 прочитания
Страница 3 от 4

Добрите примери

В същото време по темата за равен достъп до образование и възможност за реализация има големи регионални дисбаланси. Далеч не всички граждани и в Европа, и в България имат шанс да развият своя пълен потенциал. „За нас е важно да подкрепяме младите българи, които имат амбиция да успеят, но не само олимпийските отбори. Затова с Агенцията по заетостта си партнираме по проекта „Подкрепи една мечта“ за децата от домовете. А в инициативата на президента „Наградите Джон Атанасов“ тази година за първи път ще има награда за млади хора от 13 до 22 г., които ще получат грамота за първи стъпки в компютърни науки. Ще бъдат стимулирани момчета и момичета с интерес към научните фестивали“, каза Виламовска.

В рамките на проекта eSkills БАИТ изготвя списък с ИТ компании, предлагащи курсове за ИТ специализация, като досега са идентифицирали 12, но в Интернет има информация за поне 30 - 40. „90% от тези курсове са безплатни“, обясни Весела Калъчева.

Добромир Добрев, координатор в проекта „Студентски практики“ (също заинтересована страна в eSkills 2015-2016), добави, че създадената по проекта единна информационна система обединява над 150 000 потребители, а организацията си партнира с всички висши училища. „Именно тази система позволява координиране на толкова много дейности - над 15 000 са работодателите, предлагащи практики на студентите. Смятам, че висшето образование досега не е имала такъв директен контакт с толкова много работодатели, включително от централната и местната администрация“, каза Добрев. Проектът „Студентски практики“ е реализиран по ОП „Развитие на човешките ресурси“ и ще бъде продължен до 2020 г. по новата ОП „Наука и образование“.

„Създадохме нещо, което е нормално да се реализира между университетите и бизнеса, така че студентите да работят това, което искат, и да могат да работят, докато още учат, обясни Добрев. - В момента СУ „Св. Кл. Охридски“ има 800 договора за партньорство с работодатели, ТУ-София има 330 договора, УНСС – 730 договора и т.н.“, добави той.

Добромир Добрев, координатор в проекта „Студентски практики“, и Кристина Щерева, маркетинг мениджър в Samsung България

Добромир Добрев, координатор в проекта „Студентски практики“, и Кристина Щерева, маркетинг мениджър в Samsung България

В същото време по специалностите, важни за ИКТ бизнеса, към края на 2014 г. 16 500 студенти се обучават в 4 направления - софтуер, хардуер, математика и електроника, като те са от висши училища не само в София и Варна, а също в Пловдив, Русе, Шумен и др. „Има обаче една голяма „празнина“, която не знаем как да решим, коментира Добрев. - Над 50% от завършващите висше образование се реализират на позиции, които не изискват висше образование. Така че след като завършат, студентите започват работа на съвсем друга позиция. Допълнително има много хора, които не търсят работа“, заяви Добрев.

123 4
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас