Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD |
28 апр
2015
 
 

Проектът eSkills ще координира инициативите за е-уменията

В бъдеще учебните програми за училища и детски градини ще са базирани на 8 ключови компетентности, включително дигиталните умения, пише в новия проектозакон за предучилищно и училищно образование.

6489 прочитания
Страница 2 от 4

Безработни ИТ кадри няма, но...

По данни на Агенция по заетостта, безработните младежи до 24 г., регистрирани в бюрата по труда, са общо 23 911, като 11 723 жени, а 12 188 са мъже. От тези почти 24 хиляди младежи 50% са със средно и висше образование, но другата половина са с основно, което им създава сериозни проблеми при намиране на работа, каза Ангел Ангелов, заместник-главен директор на ГД „Услуги по заетостта“ в Агенция по заетостта. От безработните с висше образование 45 са завършили инженерство и инженерни науки, но трябва да се има предвид, че голяма част от хората до 25 г. възраст все още учат. Голям брой млади хора на възраст 26 - 27 г. също са в бюрата по труда. Единични са случаите, в които завършили ИТ специалисти, се регистрират в бюрата по труда, добави Ангелов. „Бизнесът обаче има обаче по-голям резерв – висшистите с хуманитарни специалности, които също може да са обект на програмата eSkills,”каза още той. Доста по-различна е картината при безработните със средно образование – 1223 от тях са младежи с технически специалности, като те са подходяща целева група за подобряване на е-умения.

Данните от агенцията будят тревога, тъй като в бюрата по труда се регистрират само само активните, които си търсят работа, допълни Гълъб Донев, зам.-министър на труда и социалната политика. - Има много лица, които не са обхванати от статистиката и на НСИ, които не са активни. Те представляват един голям резерв, който може да се използва от пазара на труда, стига да се намерят подходите те да повярват в себе си и да открият възможности да подобрят своите умения. А в момента те са демотивирани, загубили са увереност да се реализират чрез по-добро образование“, добави Донев.

Ангел Ангелов, Агенция по заетостта, Анна-Мари Виламовска, съветник на президента Плевнелиев по здравеопазване и иновации, и Гълъб Донев - заместник-министър на труда и социалната политика

Според него все още има сериозно разминаване между знания и умения на младите хора и онова, което се търси от пазара. Завършвайки висше образование младият човек, започнал работа в ИТ сектора, задължително минава през 3-4 месеца обучение. „Тук е мястото на ИТ фирмите – да определят компетентностите, които трябва да притежава едно лице, за да започне работа в ИТ бранша“, заяви зам.-министър Донев. Според него трябва да се определи наборът от електронни умения на всички завършващи средно и висше образование, за да сме наясно каква работна ръка ни е необходима за различните професии в сектора, но така че не само да си намери работа и да се задържи на нея, а и да се развива, добави той.

„Младежката безработица е голямо предизвикателство пред обществото, особено онези, които нямат желание да търсят работа, добави Анна-Мари Виламовска, съветник на президента по здравеопазване и иновации. - В същото време индустрията, която се развива най-активно в България е ИТ индустрията. А в Европа до 2020 г. ще има нужда от поне 660 000 млади висококвалифицирани специалисти с дигитални умения, според най-консервативните оценки, като не само ИТ браншът има нужда от такива умения.“

12 34
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас