“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | „овешки ресурси
24 апр
2015
 
 

Antal: ≈два 10% от »“ компаниите у нас ще свиват отделите си

“ехнологични€т сектор, банковата индустри€ и сегментът на изнесените бизнес процеси ще са генератор на търсенето при работната сила в близкото тримесечие.

4883 прочитани€

ƒелът на организациите, които наемат управленски кадри в Ѕългари€, се е повишил до 60% в началото на 2015 г. ћеждувременно, процентът на компаниите, които съкращават отделите си, също не е за подцен€ване – той е с 2% по-висок спр€мо септември 2014 г., като 29% от анкетираните фирми плануват да освобождават служители на високо управленско ниво през следващото тримесечие. јвтомобилни€т сектор и информационните технологии компенсират с висок д€л на наемащи компании от бранша.

“ова показват резултатите от 17-тото издание на световното проучване на тенденциите в наемането и освобождаването на кадри проведено от международната компани€ за подбор на управленски и ключов персонал Antal International (“јнтал »нтернешънал“) сред повече от 9000 организации в 40 ключови държави. ѕроектът "Antal Global Snapshot" отчита тенденции на повишаване на търсенето на специалисти и мениджъри сред компании, опериращи на пазарите в «ападна и »зточна ≈вропа,  итай и ћексико.

¬ следващото тримесечие 42% от организациите на автомобилната индустри€ се очаква да разрастват сво€та дейност и да търс€т специалисти на високо професионално ниво. ≈два 10% от »“ компаниите планират да свиват отделите си. ѕроучването разкрива значително търсене на високоспециализирани инженери и специалисти по логистика. ¬ сектора на човешките ресурси, маркетинга и продажбите процентът на наемащите остава стабилен за началото на 2015 г. и колебани€ не се предвиждат за следващото тримесечие.

ѕрочетете още: «апочна четвъртото издание на “ќѕ » “ –аботодател

“ехнологични€т сектор, банковата индустри€ и сегментът на изнесените бизнес процеси ще са генератор на търсенето при работната сила в близкото тримесечие.

ѕо света

¬ световен мащаб най–високи нива на наемане на специалисти от високо управленско ниво бележат секторите: аутсорсинг, информационни технологии, счетоводство, банкиране. Ќай–ниски са нивата в секторите: мода, енергетика и услуги по сигурността.

ѕроцентът на организациите, които наемат служители на управленски позиции в началото на 2015 г. в световен мащаб е 68%, спр€мо 57% за септември 2014 г. Ѕро€т на организациите, които възнамер€ват да наемат през следващото тримесечие също показва повишаване от 57% на 66%, разкрива проучването на Antal International. Ѕро€т на фирмите, които освобождават персонал, също е нарастнал с 9% от последното изследване и в момента достига 24%.

«ападна ≈вропа

Ќай–високи нива на наемане по управленски позиции показва изследването в Ѕелги€ (77%) и ¬еликобритани€ (70%), а най–ниски - в »спани€ и »тали€, където само 39% от запитаните компании са в процес на наемане на професионалисти на управленско ниво. ѕазарът на труда в ’оланди€ показва значително повишение - 61% от анкетираните работодатели са в процес на наемане на управленско ниво, това е с 12% повече от предходното проучване. ¬ъпреки това, тенденци€та ще намал€ва през следващите три месеца до 55%.

»зточна ≈вропа

¬ началото на 2015 г. в »зточна ≈вропа се забел€зва раздвижване на пазара на труда, като —ловаки€ отбел€зва рекордните 74% в наемането - ниво, надвишаващо средните регионални и глобални стойности. —ледвана е от ѕолша, където 70% от организациите са в процес на търсене на ръководители. ¬ —ловаки€ се очаква в следващото тримесечие тази тенденци€ да се увеличава и търсенето да достигне завидните 78%, с 25% пред съседите си от „ехи€ и 12% над световната тенденци€.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас