Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет
19 апр
2015
 
 

Проектът Loon на Google скоро ще изстреля хиляди балони

Хиляди балони на Google ще предоставят LTE базиран Интернет достъп на потребители със смартфони по целия свят.

3547 прочитания

Google обяви, че нейният проект Loon съвсем скоро ще бъде в състояние да произведе и да пусне в небето хиляди балони, които ще предоставят Интернет достъп.

Подобен брой балони, ще бъде нужен, за да се предостави надежден Интернет достъп на потребители в отдалечени райони, които в момента не са обслужвани от наземни мрежи, каза Майк Касиди, инженер от Google, отговарящ за проекта.

Балон от проекта Loon

Прочетете още: Google купи производителя на дрони Titan

Балон от проекта Loon, летящ на Нова Зеландия и част от рекламния видео файл на Google

Амбициозният проект се развива от няколко години и включва фокусирани надолу към мобилните апарати на земята LTE клетъчни сигнали, създавани от хиляди обекти, летящи във въздуха на височина над пътническите самолети.

„На първо време ще ни трябват 3 – 4 дена да стегнем балон, казва Касиди в рекламно видео. - Днес чрез нашето производствено предприятие автономните системи могат да да създадат балон само за няколко часа. Почти сме стигнали до момента, в който ще можем да пуснем хиляди балони.“

Балон от проекта Loon, показван при тестове в хангар, част от рекламния видео файл на Google

Опити се извършват и сега заедно с операторите Telstra в Австралия, Telefonica в Латинска Америка и Vodafone в Нова Зеландия, където основно е снимано видеото. Карти, проследяващи пътя на балоните над страната, се виждат на няколко места във видеото.

На европейска конференция през март висш представител на Google каза, че балоните издържат във въздуха по 6 месеца.

В някакъв момент те слизат надолу, като според Касиди компанията е разработила система, която да предвижда къде ще се приземят, така че специалистите да ги приберат.

Работи се и по по-надеждна система за стартиране.

„В началото успявахме да пуснем по един балон на ден. Сега с автоматизираната ни кранова система можем да пуснем дузина балони на ден от всеки кран, с който разполагаме“, каза той.

Google не дава никакви детайли как би изглеждала комерсиалната употреба на тази технология.

Във видеото представител на Vodafone Нова Зеландия казва, че Loon „ще позволи на компаниите за клетъчни телефони и на Интернет компаниите да предоставят Интернет на общности, които в момента нямат“, индикация, че услугата Loon ще бъде предлагана през съществуващите търговски доставчици, а не директно от Google.

„Всеки със смартфон във всяка точка от света ще има възможност да получи Интернет достъп“, казва Касиди. Той добавя, че балоните ще летят в арктическите и тропическите региони. „Ние сме все по-близо до момента, в който ще предоставим Интернет на хората по целия свят“, добавя той.

IDG News Service, Сан Франциско

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас