“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | јутсорсинг
16 апр
2015
 
 

»ндийски€т »“ сектор: евтини специалисти и много стартъпи

—ред основните развойни области за младите фирми в »нди€ са облачни изчислени€, »нтернет на нещата, включително домашна автоматизаци€, технологични платформи и образователно съдържание, анализ на √олеми данни.

16691 прочитани€

¬ладимир ¬ладков

— 9,5% д€л от Ѕ¬ѕ на »нди€, » “ секторът е основен за икономиката на милиардната страна и най-големи€т частен работодател с 3,5 млн. специалисти, 1,2 млн. от които са жени, за€ви —тефан …онков, ръководител на —лужбата по търговско-икономическите въпроси (—“»¬) в ƒелхи по време на 4-ата кръгла маса „»кономически подем чрез износ на » “ продукти и услуги“. —екторът е много привлекателен за частни капитали и рискови инвестиционни фондове, които са вложили в индийски » “ фирми над $6 млрд., включително в над 3100 стартиращи. ѕрез последната година големите индийски компании са купили чуждестранни партньори в над 45 сделки, добави той. ќсвен това много фирми от —јў откриват свои дублиращи фирми в »нди€.

—траната е и водещата аутсорсинг дестинаци€, получавайки подкрепата от над 5000 висши инженерни института, „произвеждащи“ над 1,5 млн. инженери вс€ка година. „ѕравителствените инвестиции също дават сериозен тласък за развитието на индийски€ » “ сектор“, казва …онков. —ред т€х са програмата за цифровизаци€ с над $7 млрд. бюджет, $11 млрд. за подобрени€ на инфраструктурата, $7,3 млрд. за внедр€ване на » “ в индустри€та и още $700 млн. за технологии в здравеопазването и земеделието.

ѕрочетете още: ¬ъншните пазари: шанс за българските »“ компании

—тефан …онков, ръководител на —лужбата по търговско-икономическите въпроси (—“»¬) в ƒелхи към българското посолство в »нди€.

—ред другите фактори за развитието на » “ пазара в »нди€ е ръстът на глобалните » “ разходи и увеличаването на разходите за IT-BPM обслужване. “¬ »нди€ се намират 28% от най-големите 150 Global Delivery центрове, привлечени от сравнително ниските цени за специалистите“, добав€ …онков.

ѕриходите от » “ аутсорсинг услуги, включително е-търгови€, в »нди€ за 2015 г. ще е $146 млрд., $98 млрд. от които са от износ. Ќад 16 000 е бро€т на »“ компании заети с » “ аутсорсинг, с фокус върху дигиталната трансформаци€, специфични домейн услуги, социални медии, мобилни, аналитични и облачни приложени€.

¬ индийски€ »“ пазар се прав€т много световни инвестиции – над $12 млрд. от рискови капитали през последните 12 г., които разчитат и на устойчивото създаване на висококачествени специалисти с добро образование (18% ръст през последните 3 г. на компаниите, осигур€ващи сертифициране).

„ќсвен външните инвеститори 11-те големи индийски компании, които генерират 40% от общите » “ приходи, гледат към 15 000 малки фирми и стартъпи, тъй като те развиват нови технологии. ѕоне 500 такива фирми са фокусирани в областта на е-търгови€та, още толкова - в образование. —ред основните развойни области за младите фирми са облачните изчислени€ (над 800 фирми), »нтернет на нещата, включително домашна автоматизаци€, технологични платформи и образователно съдържание (над 190 стартъпи), над 350 с фокус върху анализа на √олеми данни и социални медии.

»ндийски€т пазар

е привлекателен за нашите фирми, средната класа се състои от над 150 млн. домакинства (най-гол€мата в света), а 75% от населението е под 35 г., коментира —тефан …онков. - Ќад 150 000 са заетите с дигитални умени€. ¬ »нди€ се планират инфраструктурни инвестиции за 100 умни града, като всички ще са базирани на нови технологии.“

√олемите индийски » “ компании имат собствени платформи за финансиране на иновациите. Infosys например е създала фонд с бюджет от $500 млн., а Peristent има вътрешен фонд за обещаващи идеи на служителите. –еализират се и редица международни сътрудничества в областта на софтуера за дрони, 3D печат, мобилност, анализ на √олеми данни. „»нди€ изпитва силен недостиг за учители – технологиите могат да постигнат добър резултат, напр. чрез виртуални класни стаи, запис на лекции, модулно мултимедийно съдържание, посочва …онков. ƒругите две перспективни сфери за финансовите услуги (над 50% от индийците не ползват банкови услуги все още) и здравеопазването (отново половината от населението н€ма достъп до здравни услуги).“

 ои са проблемите при навлизане на пазара в »нди€?

„аст от т€х са свързани с непосто€нството на макро показателите (инфлаци€, мобилност на »“ специалистите), об€сн€ва …онков. ƒруги са свързани с необходимостта от бърза пром€на на умени€та, което изисква преобучаване на работната сила. „»нди€ не е леко м€сто за правене на бизнес, като предприетите от правителството реформи ще дадат резултати след време“, добави той.

» все пак наши фирми могат да създадат сво€ офшор база в »нди€. „јко българските фирми изпитват недостиг от »“ кадри, в »нди€ имат достъп до широк извор от таланти. ќсвен това цената на труда на софтуерните специалисти е по-ниска (една трета от международната) – между $800 и $1500 на месец. Ќаемите, транспортните разходи и мобилните услуги също са по-ниски, има взаимнозамен€емост на служителите, добав€ …онков.

“ой очерта 5 възможности за сътрудничество на родните »“ компании с »нди€:

  1. јутсорсинг на родно софтуерно производство в »нди€.

  2. ѕривличане на индийски »“ специалисти у нас (важен въпрос е бързото издаване на син€та карта).

  3. ѕартньорство при привлечени индийски BPO инвестиции у нас (пример са Sutherland GS, Interglobe Technologies).

  4. ”станов€ване на местен офис в »нди€ и реализаци€ на проекти в страната в споменатите перспективни сфери.

  5. —ъвместни дружества с индийски партньор в »нди€.

„«а създаването и развиването на успешен бизнес обаче е нужно много търпение, време и посещени€ на м€сто, препоръчва …онков. -  онтакти се създават на изложени€ като NASSCOM например.“ ¬ рамките на инициативата India Soft 15 български »“ фирми са посетили безплатно »нди€ в търсене на местен партньор.

Ќ€кои български предприемачи вече са успели. ѕример е компани€та Extreme Broadband Services, основана от създателите на ќрбител. ѕрез 2008 г. са рискували и са заминали за »нди€, където са започнали проект за ускор€ване на »нтернет, предостав€йки платформата Exrteme Peering първо в н€кои квартали на ƒелхи. „ќтне им 3 години, за да навл€зат в бизнеса, но днес имат над 1 млн. потребители чрез 25 доставчика на широколентов интернет в ц€ла »нди€. –азшир€ват проекта в многомилионни градове като ћумбай и  алкута, работ€т и по нов проект за кабелен интернет в ƒелхи“, каза —тефан …онков.

ƒруг успешен български »“ проект е стартиран наскоро от —оломон ѕаси и местен индийски партньор. „iSOSu App е иновативно мобилно приложение, адресиращо проблема с изнасилването на жени в »нди€, об€сн€ва …онков. - ѕредстои съвместна реализаци€ на проекта за внедр€ване в »нди€ чрез доработка до 100% работеща бета верси€ и създаване на SPV (Special Purpose Vehicle). —лед това ще бъде идентифициран мастер от страна на партньора инвеститор при готов продукт и налагане на продукта в »нд舓, добави …онков.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
—ергей Ѕелоусов, Acronis: ќтвар€ме развоен център в —офи€—ергей Ѕелоусов, Acronis: ќтвар€ме развоен център в —офи€

—ингапурски€т специалист в областта на архивирането, възстанов€ването и защитата на данни създава свой гол€м инженерингов център в —офи€, в който до 2-3 години тр€бва да работ€т над 200 високовалифицирани специалисти. “ова об€ви главни€т...

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас