“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | Ѕизнес
16 апр
2015
 
 

¬ъншните пазари: шанс за българските »“ компании

»нди€, ¬иетнам, Ѕразили€, ¬еликобритани€ не са ДаутсорсингУ конкуренти на Ѕългари€, но и пазари за иновативните български »“ фирми

14903 прочитани€

¬ладимир ¬ладков

 акво е общото между бързоразвиващите се в областта на »“ страни като »нди€, ¬иетнам, ‘илипините, »рланди€ и Ѕразили€? Ќаличието на последователна държавна политика в подкрепа на »“, стимулиране на износа, съчетани с големи местни и регионални пазари осигур€ват на многобройните местни »“ фирми възможности да се развиват доста по-бързо от останалите сектори. ќгромна част от този бизнес се движи от малки и микро предпри€ти€, което не им пречи да участват и да печел€т обществени поръчки, организирани прозрачно през платформи за е-търгове. “ова са част от изводите от дискуси€та с българските служби по търговско-икономическите въпроси, част от кръглата маса ICT Watch 2015, организирана съвместно от ICT Media и Ѕј— ќћ с подкрепата на ѕредставителството на ≈вропейската комиси€ в —офи€.

—тефан …онков, —“»¬ ƒелхи, “ан€  ойчева, ръководител на —“»¬ Ћондон , Ќед€лка …оловска, управител на ICT Media,  остадин —тойчев, —“»¬ - —ао ѕауло, и ќлег ћаринов, —“»¬ - ’ошимин

ѕрочетете още: 24,43 млн. лв. сертифицирани инвестиции за 2 години в »“ и BPO

√ол€мо »“ потребление

»нди€ и ¬иетнам често се разглеждат само като конкуренти на Ѕългари€ по отношение на привличането на инвестиции в аутсорсинг и BPO бизнеса, но в същото време те представл€ват и големи пазари, в които има огромни възможности за българските »“ фирми, включително чрез наемане на местни »“ специалисти или откриване на специфични пазарни ниши за разработените наши иновативни технологии и решени€. „ћога да дам пример с Extreme Broadband Services , основана от създателите на ќрбител, които през 2008 г. отидоха в »нди€ и започнаха проект за ускор€ване на »нтернет достъпа в квартали на ƒелхи. ќтне им 3 години, за да навл€зат в бизнеса, но днес вече имат над 1 млн. потребители и разшир€ват проекта в многомилионни градове като ћумбай и  алкута, работ€т и по нов проект за кабелен интернет в ƒелхи“, каза —тефан …онков, ръководител на —лужбата по търговско-икономическите въпроси (—“»¬) в ƒелхи към българското посолство в »нди€. “ой цитира един от основатели на компани€та Ќиколай √орчилов, че в »нди€ „неписаните правила са повече от писаните“. 3 месеца отнема регистраци€та на фирма, но българските предприемачи тр€бва сами да намер€т правилни€ път и сво€та ниша, а пазарът е огромен. »ндийски€т » “ сектор генерира 9,5% от Ѕ¬ѕ на страната, в него работ€т над 3,5 млн. специалисти, в този сектор има 3100 стартиращи фирми, а »“ индустри€ е експортно ориентирана, добави …онков.

јзиатските пазари са с ключово значение за потреблението на » “, коментира ќлег ћаринов, ръководител на —“»¬ в ’ошимин към българското посолство във ¬иетнам. ¬ ћалайзи€ » “ пазарът се развива със средногодишен темп от 5,3%, за периода 2006 до 2016 г. и се очаква догодина обемът му да достигне $22,3 млрд. »зносът на » “ решени€ е за $9,7 млрд., а вносът – за $43,7 млрд., което означава сериозен потенциал за българските износители. ¬ъв ¬иетнам » “ секторът е с обем от $39,5 млрд., но софтуерната индустри€ генерира „само“ $1,36 млрд. „Ѕългарските фирми могат да използват ¬иетнам като хъб за разшир€ване на бизнеса си към страните ос ACEAH, които представл€ват пазар с население от над 600 милиона души“, добави ћаринов. ќсвен това правителството осигур€ва подкрепа на » “ фирмите, като им предостав€ до $25 хил. за сертифициране по CMMI и ISO-27001, а митнически такси са 0% за » “ и електронни продукти и намалена ставка за резервни части в рамките на ACEAH, каза още ћаринов.

Ѕразили€ също е експортно ориентирана икономика, като износът на » “ продукти и услуги е в размер на $2,48 млрд. за 2014 г. “ой се осъществ€ва от над 8500 фирми. $526 млн. идват от софтуер, $125 млн. е делът на аутсорсинг на бизнес процеси (BPO), а $314 млн. са от международни операции, коментира  остадин —тойчев, ръководител на —“»¬ в гр. —ао ѕауло към българското посолство в Ѕразили€. ¬ъпреки че от август 2014 г. Ѕразили€ е в рецеси€ , »“ секторът генерира близо $142 млрд. оборот, а очаквани€т годишен ръст е 7-8% , добави —тойчев.

≈-инициативите

–азвитието на »“ секторът е подкрепено и от все по-широкото навлизане на електронните услуги и в частни€ сектор, и в правителствени€.

¬ъв ¬еликобритани€ като част от инициативата за е-правителство отдавна е въведена изц€ло електронна система за обществени поръчки, каза “ан€  ойчева, ръководител на —лужбата по търговско-икономическите въпроси в Ћондон към ѕосолството на Ѕългари€ във ¬еликобритани€, с акредитаци€ и за »рланди€. Ѕурен ръст има на дигиталното съдържание, на е-търгови€, като се търгуват вс€какви стоки. „≈дна трета от фирмите ползват е-търгови€ за сделки. »ма и правителствена стратеги€, стимулираща фирмите да участват на пазара на е-търгов舓, добави  ойчева.

ѕрез 2012 и 2013 г. Ѕразили€ също засилва фокуса си върху т.нар. Governo Electronico, или е-правителството“, об€сни  остадин —тойчев. ƒейностите в тази област започват от 2003 г., като във всички сфери се залага за работа по електронен път, включително електронни търгове за обществени поръчки. —истемата за електронно гласуване обхваща 140 млн. избиратели (в Ѕразили€ гласуването е задължително), като резултатите от електронни урни се представ€т на всички до 3 часа по телевизи€та, добави ръководител€т на —лужбата за търговско икономически връзки в —ао ѕауло.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
—ергей Ѕелоусов, Acronis: ќтвар€ме развоен център в —офи€—ергей Ѕелоусов, Acronis: ќтвар€ме развоен център в —офи€

—ингапурски€т специалист в областта на архивирането, възстанов€ването и защитата на данни създава свой гол€м инженерингов център в —офи€, в който до 2-3 години тр€бва да работ€т над 200 високовалифицирани специалисти. “ова об€ви главни€т...

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас