“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ћалък и среден бизнес
14 апр
2015
 
 

» “ секторът Ц конкурентоспособен и с висока добавена стойност

15248 прочитани€

„¬ Ѕългари€ » “ секторът е сред малкото отрасли с висока добавена стойност и конкурентоспособност в световен мащаб с повече от петкратен ръст за последните 10 години и трикратно увеличение на дела от Ѕ¬ѕ”. “ова за€ви заместник-министърът на икономиката ƒаниела ¬езиева на четвъртото издание на годишната кръгла маса Bulgarian ICT Watch. ѕрез последните н€колко години компаниите от бранша демонстрират устойчив ръст на продажбите, генериран предимно от износ (приблизително 60% от приходите), както и при създаването на нови работни места - 35 000 работни места през последните 10 години. —ъществува потенциал да бъдат създадени още 30 000 нови работни места, допълни заместник-министър ¬езиева.

ѕредставителите на » “ бранша посочиха, че Ѕългари€ е и предпочитана дестинаци€ за работа на международни компании от високотехнологични€ бранш, не само предвид високото ниво на технологична експертиза, а и предвид по-ниските разходи за разработка и предостав€не на комплексни услуги от страна на софтуерните фирми. “е подчертаха, че секторът продължава да изпитва недостиг на кадри, като се опитва да реши проблема с конкретни действи€ по обучение на специалистите, както и с внос на кадри. Ѕизнесът призова държавата да се включи с частично държавно финансиране по различни програми за обучение, за да може Ѕългари€ да стане по-конкурентоспособна в » “ сектора. ¬ отговор зам.-министър ¬езиева напомни, че ћинистерство на икономиката работи съвместно с ћинистерство на образованието по проект за дуалното обучение и призова бизнесът да се включи с още предложени€ по темата, с което да бъде надежден партньор в тази насока. “€ изрази оптимизъм в работата между държавата и бизнеса и каза, че приключвайки този форум, би искала двете страни да изл€зат с добри предложени€, които ћинистерство на икономиката като институци€ да успее да реализира.

„етвъртото издание на годишната кръгла маса Bulgarian ICT Watch се състо€ под наслова „»кономически подем чрез износ на » “ продукти и услуги“ на 14 април 2015 г. в ѕредставителството на ≈вропейската комиси€ в Ѕългари€ в столицата. ќрганизатори на събитието са ICT Media и Ѕългарска асоциаци€ на софтуерните компании (Ѕј— ќћ).  ръглата маса се проведе със съдействието на ћинистерство на икономиката на –епублика Ѕългари€, Ѕългарска агенци€ за инвестиции (Ѕј»), »зпълнителна агенци€ за насърчаване на малките и средните предпри€ти€ (»јЌћ—ѕ), Ѕългарска асоциаци€ по информационни технологии (Ѕј»“), Ѕългарска аутсорсинг асоциаци€ (Ѕјј). ќфициални партньори на меропри€тието са Datecs ("ƒатекс") и Trade Center Europe ("“ърговски ÷ентър ≈вропа").

ѕрочетете още: И1,4 млрд. по програма COSME за заеми и рисков капитал за ћ—ѕ

—амо за година Ѕългари€ се e изкачила с 11 позиции в проучването на Cushman&Wakefield като една от най-привлекателните аутсорсинг дестинации. Ѕългари€ заема трето м€сто по атрактивност в сектора за 2015 г., като според консултантската компани€ е утвърдила м€стото си в областта на изнесените услуги. ѕроучването включва 36 държави от цели€ св€т, а подреждането е според услови€та за бизнес, рисковете и разходите.

«аместник-министърът на икономиката ƒаниела ¬езиева на четвъртото издание на годишната кръгла маса Bulgarian ICT Watch. —нимка: ICT Media

«аместник-министърът на икономиката ƒаниела ¬езиева на четвъртото издание на годишната кръгла маса Bulgarian ICT Watch. —нимка: ICT Media

„Ѕългари€ е единствената европейска страна в “ќѕ 10 на най-добрите дестинации за аутсорсинг по последни данни от проучването „Global Services Location Index”, каза заместник-министърът на икономиката ƒаниела ¬езиева. –ейтингът е изготвен от AT Kearney сред 51 държави по три показател€ - финансова атрактивност, квалификаци€ на персонала и бизнес среда.

 ръглата маса Bulgarian ICT Watch e мащабен проект на ICT Media и Ѕј— ќћ, който има за цел да подобри диалога и възможностите за сътрудничество между държавата и » “ бизнеса за износ на високотехнологични продукти. ƒанните за реализиран износ на компютърни и информационни услуги показват, че софтуерните продукти и услуги са най-подчертани, трайно експортно ориентирани и лесно реализируеми на чуждите пазари.

≈“» ≈“»:
Bulgarian ICT Watch
Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас